ΕΕ: Το βραβείο Ζαχάρωφ στην αντιπολίτευση της Λευκορωσίας

ΕΕ: Το βραβείο Ζαχάρωφ στην αντιπολίτευση της Λευκορωσίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τίμησε σήμερα με το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης και τα ανθρώπινα δικαιώματα τη δημοκρατική αντιπολίτευση στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, της οποίας ηγείται η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

«Το μήνυμά μου προς εσάς, είναι να παραμείνετε δυνατοί και να μην εγκαταλείψετε τη μάχη σας. Να γνωρίζετε ότι είμαστε στο πλευρό σας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι αφού ανακοίνωσε την τιμητική διάκριση.

Η υποψηφιότητα αυτή για το βραβείο Ζαχάροφ υποστηριζόταν από τις κύριες πολιτικές ομάδες του κοινοβουλίου, κυρίως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ, δεξιά), τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και την πολιτική ομάδα Ανανεώστε την Ευρώπη (Renew Europe, κεντρώοι και φιλελεύθεροι).

Υπενθυμίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες άτομα διαδηλώνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας κάθε Σαββατοκύριακο από τον Αύγουστο, παρά την αστυνομική βαναυσότητα και τις συλλήψεις, για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο να παρατείνει την ηγεμονία του, που διαρκεί ήδη 26 χρόνια.

Η ΕΕ, η Βρετανία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Λουκασένκο για τη διενέργεια νοθευμένων εκλογών, τη φυλάκιση των επικριτών του και τη φίμωση των τοπικών μέσων ενημέρωσης.