ΕΕ: Στη μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων Σεϊχέλες, Κέιμαν και Παναμάς - Εκτός η Τουρκία

ΕΕ: Στη μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων Σεϊχέλες, Κέιμαν και Παναμάς - Εκτός η Τουρκία

Αν και στην «μαύρη λίστα» της ΕΕ με τους φορολογικούς παραδείσους οι υπουργικοί Οικονομικών της Ένωσης πρόσθεσαν τον Παναμά, τις Σεϊχέλες, τις Νήσους Κέιμαν και το Παλάου, ωστόσο για την Τουρκία εξασφάλισαν μια παράταση προκειμένου να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις ώστε να αποφύγει να συμπεριληφθεί σε αυτήν.

Σχετική αναφορά γίνεται σε έγγραφο της ΕΕ το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Στη συγκεκριμένη «μαύρη λίστα», η οποία συντάχθηκε το 2017 μετά από αποκαλύψεις για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, πλέον περιλαμβάνονται σε αυτήν 12 φορολογικές δικαιοδοσίες.

Η προσθήκη χρηματοπιστωτικών κέντρων όπως οι Νήσοι Κέιμαν και ο Παναμάς σηματοδοτεί μια στροφή της ΕΕ. Στη λίστα περιλαμβάνονταν μέχρι τώρα κυρίως νησιά του Ειρηνικού και της Καραϊβικής χωρίς σχεδόν καμιά οικονομική σχέση με την ΕΕ, προκαλώντας επικρίσεις ότι η τελευταία είναι υπερβολικά επιεικής με τους φορολογικούς παραδείσους.

Οι άλλες φορολογικές δικαιοδοσίες που περιλήφθηκαν είναι τα Φίτζι, το Ομάν, η Σαμόα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, το Βανουάτου και τα τρία εδάφη των ΗΠΑ --Αμερικανική Σαμόα, Γκουάμ και Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι.

Για τις χώρες που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων σε κοινοτικό επίπεδο, όπως ο αποκλεισμός τους από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, ενώ δεν θα περνούν μέσα από το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα κοινοτικά χρήματα. Επιπλέον τα κράτη-μέλη επιβάλλουν και εθνικές κυρώσεις, μεταξύ των οποίων η ενισχυμένη παρακολούθηση ορισμένων συναλλαγών και οι έλεγχοι φορολογούμενων στην Ε.Ε. που επωφελούνται ή χρησιμοποιούν τις δομές των χωρών αυτών.

Η περίπτωση της Τουρκίας

Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο της ΕΕ η Τουρκία απέτυχε να θέσει σε εφαρμογή αυτόματες διαβιβάσεις φορολογικών πληροφοριών προς όλα τα κράτη της ΕΕ, ωστόσο της δόθηκε περισσότερος χρόνος για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της επειδή υιοθέτησε νομοθετικές αλλαγές για να επιτρέψει την κοινοποίηση δεδομένων.

Κοινοτικοί διπλωμάτες επισημαίνουν ότι η εν λόγω απόφαση έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Κύπρο, με την οποία η Τουρκία δεν ανταλλάσσει φορολογικά δεδομένα, ωστόσο εκπρόσωπος του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Επίσης, οι ίδιοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι η Τουρκία δεν μοιράζεται φορολογικά δεδομένα με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Αυστρία, τις χώρες της ΕΕ με τις μεγαλύτερες τουρκικές κοινότητες.

Παρά τα ζητήματα αυτά, τα οποία παραμένουν επί χρόνια ανεπίλυτα και μια τελευταία προθεσμία για την επίλυσή τους παρήλθε τον Δεκέμβριο, δόθηκε στην Άγκυρα άλλος ένας χρόνος για να αρχίσει να μοιράζεται τα δεδομένα και με τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν πως η απόφαση ελήφθη για πολιτικούς λόγους, παρά τον κίνδυνο να υπονομευθεί η διαδικασία της μαύρης λίστας της ΕΕ. «Θα πρέπει να έχουμε συνείδηση της σημασίας της Τουρκίας σε πολλούς τομείς πολιτικής οι οποίοι είναι σημαντικοί για μας», δήλωσε ένας διπλωμάτης.