ΕΕ: Προτείνει το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων από την 1η Ιουλίου

ΕΕ: Προτείνει το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων από την 1η Ιουλίου

O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι θα προταθεί στα κράτη - μέλη να ξεκινήσουν να ανοίγουν τα εξωτερικά σύνορα σε ταξιδιώτες εκτός των 27 από την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, ο Μπορέλ ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες συστήνουν μια «σταδιακή και μερική άρση» της απαγόρευσης, αφού η απόφαση για την χαλάρωση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού εναπόκειται στα εθνικά κράτη.

Ως γνωστόν, κάθε ευρωπαϊκή χώρα λαμβάνει τις δικές τις αποφάσεις για τις διασυνοριακές μετακινήσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις οι προθέσεις των γειτόνων δεν είναι αμοιβαίες. Για παράδειγμα, οι Τσέχοι μπορούν να περάσουν ελεύθερα στην Αυστρία, όμως οι Αυστριακοί υπόκεινται σε ελέγχους στην αντίθετη κατεύθυνση.

Ήδη η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία έχουν ανοίξει τα σύνορά τους με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις 4 χώρες Σένγκεν που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Το ίδιο έχουν ανακοινώσει ότι θα κάνουν από τις 15 Ιουνίου, η Γαλλία και το Βέλγιο. Η Ελβετία ανακοίνωσε και αυτή σήμερα ότι στις 15 Ιουνίου θα ξανανοίξει τα σύνορά της στους κατοίκους των χωρών της ΕΕ, των χωρών Σένγκεν και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Προ ημερών η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε ότι «οι έλεγχοι των εσωτερικών συνόρων θα αρθούν έως το τέλος Ιουνίου, υποθέτω. Θα πρέπει να σκεφθούμε τη σταδιακή άρση των περιορισμών σε μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ στις αρχές Ιουλίου».