7ος χρόνος, ημέρα 2101η
Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021

ΕΕ: Πρατείνεται ο μηχανισμός ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων έως τέλη Σεπτεμβρίου

ΕΕ: Πρατείνεται ο μηχανισμός ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων έως τέλη Σεπτεμβρίου
APimages

Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου να παραταθεί ο μηχανισμός παρακολούθησης και δυνητικά περιορισμού της εξαγωγής εμβολίων κατά του κορονοϊού από την Ένωση, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για να παρατείνει επίσημα η Κομισιόν τις επόμενες μέρες τον έκτακτο μηχανισμό έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. Σε διαφορετική περίπτωση η ισχύς του μηχανισμού προβλέπεται να λήξει στα τέλη Ιουνίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε τον μηχανισμό στα τέλη Ιανουαρίου σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις εξαγωγές εμβολίων από φαρμακευτικές εταιρίες που θεωρείται ότι δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους προς την ΕΕ για τις προμήθειες των σκευασμάτων.

Ο μηχανισμός έχει επιτρέψει την εξαγωγή εκατοντάδων εκατομμυρίων εμβολίων που έχουν παραχθεί στην ΕΕ σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Έχει χρησιμοποιηθεί για να παρεμποδιστεί μόνο μία αποστολή 250.000 δόσεων AstraZeneca τον Μάρτιο, αφού η αγγλοσουηδική εταιρία μείωσε τις προμήθειες προς την ΕΕ.

Πηγή: Reuters