ΕΔΔΑ: Ο Ερντογάν παραβίασε την ελευθερία έκφρασης του Κιλιντσντάρογλου

ΕΔΔΑ: Ο Ερντογάν παραβίασε την ελευθερία έκφρασης του Κιλιντσντάρογλου
AP Images

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποφάσισε ότι παραβιάστηκε η ελευθερία της έκφρασης του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος της αντιπολίτευσης Κεμαλ Κιλιντσντάρογλου.

Οι δικαστές εκτίμησαν ομόφωνα πως η Τουρκία παραβίασε το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης. Με έξι ψήφους υπέρ έναντι μίας κατά, καταδίκασαν την Τουρκία να καταβάλει στον Κιλιντσντάρογλου 11.385 ευρώ για "υλική και ηθική βλάβη".

Οι δικαστές στην απόφαση τους τονίζουν ότι η καταδίκη αποτελούσε "ανάμιξη" στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης του Κιλιντσντάρογλου. "Ήταν φυσικό πως, ως πολιτικό πρόσωπο πρώτης γραμμής, ο πρωθυπουργός είδε τα λόγια, τα γεγονότα και τις κινήσεις του να τίθενται υπό τον δριμύ έλεγχο ενός από τους κυριότερους πολιτικούς αντιπάλους του".

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε καταδικαστεί από την τουρκική δικαιοσύνη να πληρώσει 10.000 τουρκικές λίρες ως αποζημίωση και τόκους (περίπου 4.260 ευρώ), μετά την προσφυγή του Ερντογάν ο οποίος εκτιμούσε ότι είχε υποστεί πλήγμα στην προσωπική και επαγγελματική του τιμή καθώς και στην υπόληψή του μετά από δύο ομιλίες του αντιπάλου του.

Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος είχε εκφωνήσει δύο ομιλίες στις 31 Ιανουαρίου και στις 7 Φεβρουαρίου 2012, όπου ασκούσε έντονη κριτική στο τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας, για διάφορα θέματα της επικαιρότητας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ιδρύθηκε στο Στρασβούργο το 1959 από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αποστολή του είναι να μελετά και να εκδίδει αποφάσεις για ενδεχόμενες παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αναφέρονται ενώπιόν του.