DW: Το AfD ζητά την αποχώρηση της Γερμανίας από την ΕΕ

DW: Το AfD ζητά την αποχώρηση της Γερμανίας από την ΕΕ

Η αποχώρηση της Γερμανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στην προεκλογική ατζέντα του ακροδεξιού - ξενοφοβικού κόμματος AfD (Εναλλακτική για την Γερμανία), σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, καθώς στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος η πλειοψηφία των συνέδρων ψήφισε του αιτήματος «έξω από την ΕΕ».

Αναλυτικότερα, στο διήμερο κομματικό συνέδριο που διεξάγεται από χθες Σάββατο στη Δρέσδη, η πλειοψηφία των συνέδρων τάχθηκε υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ένωση

«Θεωρούμε αναγκαία μια έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ και την ίδρυση μιας νέας ευρωπαϊκής οικονομικής κοινότητας και κοινότητας συμφερόντων», αναφέρεται στο άρθρο του γερμανικού μέσου ενημέρωσης, ενώ σημειώνεται πως στην αρχική πρόταση του προεδρείου για το προεκλογικό πρόγραμμα η έξοδος αναφερόταν ως μια επιλογή σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν τα υπόλοιπα αιτήματα του κόμματος για «μια άλλη ΕΕ».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, στη συζήτηση που είχε προηγηθεί, ο μετριοπαθής για τα κομματικά δεδομένα συμπρόεδρος και ευρωβουλευτής, Γιόργκ Μόιτεν, είχε προειδοποιήσει για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα είχε μια τέτοια απόφαση στην κοινή γνώμη της Γερμανίας. Κατά την άποψή του το AfD θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με άλλους ομοϊδεάτες του στην Ευρωβουλή όπως η ιταλική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν και μελλοντικά ενδεχομένως και το ουγγρικό κυβερνητικό κόμμα Fidesz. Το αίτημα για την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ είχε απορρίψει και ο συμπρόεδρος της ΚΟ του AfD, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, που συνήθως στηρίζει την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος και διαφωνεί με τον Γιόργκ Μόιτεν. Η Γερμανία δεν θα πρέπει να θέσει μονομερώς σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρώπης, είχε επισημάνει στην παρέμβασή του ο κ. Γκάουλαντ.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πλειοψηφία στο συνέδριο για την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ ήταν αποτέλεσμα μιας συμμαχίας της ακροδεξιάς πτέρυγας και οπαδών ενός αυστηρού οικονομικού φιλελευθερισμού. Η σύμπραξη αυτή ήταν μάλλον ευκαιριακή. Αρκετά άλλα αιτήματα της ακροδεξιάς πτέρυγας απορρίφθηκαν από το συνέδριο, για παράδειγμα η διάλυση της μυστικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος.