ΔΝΤ: «Κίνδυνος» η Ιταλία για την Ευρωζώνη

ΔΝΤ: «Κίνδυνος» η Ιταλία για την Ευρωζώνη

Το ιταλικό χρέος αποτελεί κίνδυνο για την οικονομία της Ευρωζώνης προειδοποιεί το ΔΝΤ, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters. Μαζί με τις παγκόσμιες εντάσεις στο εμπόριο και το Brexit, το ιταλικό χρέος βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης του Ταμείου που θα παρουσιαστεί στις 13 Ιουνίου από την Κριστίν Λαγκάρντ στο Λουξεμβούργο.

Σήμερα αναμένεται η έκθεση της Κομισιόν για την Ιταλία με την Επιτροπή να ζητά μια «διόρθωση» 3-4 δισ. ευρώ ώστε η γειτονική χώρα να αποφύγει τις κυρώσεις από την ενεργοποίηση της διαδικασίας για υπερβολικό έλλειμμα.

Στο σημερινό Κολέγιο των Επιτρόπων το κύριο θέμα της συνόδου θα είναι να τεθεί υπό δημοσιονομικό έλεγχο η Ρώμη, καθώς κατά το 2018 η χώρα δεν εκπλήρωσε το κριτήριο του υπερβολικού χρέους, και όπως προβλέπεται δεν θα το επιτύχει, ούτε το 2019, αλλά ούτε και το 2020.

Η Ιταλία ήδη είχε τεθεί υπό έλεγχο για το υπερβολικό έλλειμμά της το 2013, όμως της είχε δοθεί μία περίοδος χάριτος έως το 2015. Θεωρήθηκε πως από εκείνο το σημείο κι έπειτα, η χώρα θα άρχιζε να μειώνει το δημόσιο χρέος της, που η έκθεση των Επιτρόπων χαρακτηρίζει ως το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ «και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινήσει διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος της Ιταλίας σήμερα, με επιστολή της στην οποία θα διαπιστώνει ότι η δημοσιονομική πολιτική της Ρώμης δεν είναι ορθή και ενδέχεται να εκθέσει σε σοκ και απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών», γράφει η εφημερίδα La Repubblica. Η εφημερίδα επικαλείται προσχέδιο της επιστολής που αναμένεται να επιδοθεί από την Κομισιόν στην κυβέρνηση συμμαχίας της Λέγκας (άκρα δεξιά) και του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό»), που αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες για να τονωθεί η δραστηριότητα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Εκτός εποπτικών Αρχών η Ισπανία

Παράλληλα, σήμερα, οι Βρυξέλλες θα ανακοινώσουν επισήμως την έξοδο από τον μηχανισμό ελέγχου του τελευταίου «μεγάλου ασθενή» της ύφεσης, καθώς μετά 10 χρόνια η Ισπανία θα βρεθεί έξω από το μικροσκόπιο των εποπτικών οργάνων της ΕΕ. Δεν πρόκειται όμως αυτό να γίνει ανέξοδα, καθώς η Μαδρίτη θα κληθεί να υιοθετήσει μέτρα που δεν θα αφίστανται από τις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Και μάλιστα αυτό θα γίνει περιλαμβάνοντας μέτρα για τη «μείωση του πληθυσμού που βρίσκεται στα όρια της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» και για τις «ανισότητες στα εισοδήματα». Μολονότι αυτές οι παράμετροι είναι μικρότερες από τα επίπεδα των προηγουμένων ετών, εξακολουθούν ωστόσο να κυμαίνονται «πάνω από τον μέσο όρο στην ΕΕ».