Δημογραφικό πρόβλημα και στην Κίνα - Κατέγραψε επιβράδυνση αύξησης πληθυσμού

Δημογραφικό πρόβλημα και στην Κίνα - Κατέγραψε επιβράδυνση αύξησης πληθυσμού

Η Κίνα μπορεί να παραμένει η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό της (κάτι περισσότερο από 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι), ωστόσο ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού είναι ο μικρότερος εδώ και πολλές δεκαετίες, γεγονός που προβληματίζει έντονα το Πεκίνο.

Το συγκεκριμένο νούμερο διαμορφώθηκε μόλις στο 0,53% κατά την προηγούμενη δεκαετία σύμφωνα με την απογραφή που έλαβε χώρα μέσα στο 2020 και τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν μόλις τη Δευτέρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ρυθμός αύξησης για την προηγούμενη δεκαετία (2000-2010) ήταν 0,57% πράγμα που σημαίνει ότι στα επόμενα 10 χρόνια τα πράγματα επιδεινώθηκαν.

Με αυτούς τους ρυθμούς η Κίνα θα χάσει πιο γρήγορα από όσο αναμενόταν τα σκήπτρα της πιο πολυπληθούς χώρας παγκοσμίως από την Ινδία, η οποία το 2020 εκτιμάται ότι είχε 1,38 δισεκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε έκθεση που δημοσιεύθηκε πέρυσι από το Νέο Δελχί, ο πληθυσμός της Ινδίας αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 1% ετησίως.

Για την απογραφή σ' όλα τα μήκα και πλάτη της αχανούς κινεζικής επικράτειας χρησιμοποιήθηκαν μέσα στο 2020 επτά εκατομμύρια απογραφείς που διέτρεξαν τη χώρα από σπίτι σε σπίτι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής, στην Κίνα υπήρχαν πέρυσι περισσότερα από 264 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 60 ετών. Πλέον το ποσοστό τους φτάνει το 18,7% του συνολικού αριθμού των κατοίκων της χώρας, αύξηση 5,44% σε σχέση με το 2010.

Αντίθετα, ο ενεργός πληθυσμός ηλικίας 15 με 59 ετών αποτελεί το 63,35% του συνόλου, παρουσιάζοντας μείωση 6,79% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Ένας άλλος αριθμός που προκαλεί ανησυχία είναι αυτός των εσωτερικών μεταναστών. Πρόκειται για ανθρώπους που κατάγονται από την ύπαιθρο και έχουν αναζητήσει εργασία στις πόλεις χωρίς να τους παρέχεται καμία κοινωνική προστασία. Ο αριθμός τους πέρυσι έφτανε τα 376 εκατομμύρια, αύξηση σχεδόν κατά 70% σε μια δεκαετία.

«Μια τέτοια μείωση, είναι μεγάλο θέμα» είπε ο Ζιβέι Ζανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Pinpoint Asset Management. Όπως πρόσθεσε, ο πληθυσμός αναμενόταν να κορυφωθεί το 2027, με βάση τις προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών - ως εκ τούτου μια τέτοια εξέλιξη έρχεται πολύ νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν.

Το 2016 η Κίνα εγκατέλειψε την πολιτική του ενός παιδιού, που ήταν σε ισχύ εδώ και δεκαετίες, ελπίζοντας να αυξήσει τις γεννήσεις, και αντικαθιστώντας την με μια πολιτική δύο παιδιών. Επίσης, είχε θέσει στόχο να αυξήσει τον πληθυσμό της στα 1,42 δισ. Ως το 2020, από τα 1,34 δισ. το 2010. Ωστόσο οι γεννήσεις συνέχισαν να μειώνονται.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στα ζευγάρια που ζουν στις πόλεις (ειδικά τα άτομα που γεννήθηκαν μετά το 1990), καθώς φαίνονται να δίνουν μεγαλύτερη αξία στην ανεξαρτησία και τις καριέρες τους από ό,τι στο να κάνουν οικογένεια, παρά τις πιέσεις των γονιών τους να κάνουν παιδιά.

Νωρίτερα φέτος, ερευνητές από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δημοσίευσαν ένα έγγραφο που ζητούσε την πλήρη άρση των περιορισμών στις γεννήσεις.

Η εφημερίδα έδωσε επίσης άλλες προτάσεις για την ενθάρρυνση περισσότερων γεννήσεων, ενώ περιγράφει πώς ο γηράσκων πληθυσμός της Κίνας θέτει τη χώρα σε οικονομικό μειονέκτημα έναντι των ΗΠΑ και της Ινδίας.