Διάλογο με την Μαδρίτη για την αυτοδιάθεση ζητά ο ηγέτης της Καταλονίας

Διάλογο με την Μαδρίτη για την αυτοδιάθεση ζητά ο ηγέτης της Καταλονίας

Ο ηγέτης της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Κιμ Τόρρα κάλεσε σήμερα τη Μαδρίτη να ξεκινήσει συνομιλίες για αυτοδιάθεση της ισπανικής περιφέρειας έπειτα από ημέρες διαδηλώσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ποινές κάθειρξης εννέα αυτονομιστών ηγετών.

Ο Τόρα κάλεσε σήμερα τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ «να ξεκινήσει διάλογο χωρίς όρους στον οποίο η καταλανική κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το δικαίωμά της στην αυτοδιάθεση» καταδικάζοντας παράλληλα την βία στις διαδηλώσεις που ήταν αίτημα της Μαδρίτης για να ξεκινήσουν συνομιλίες.

Χθες ο Σάντσεθ σε επιστολή του προς τον Τόρα, τον κατηγόρησε ότι«γύρισε την πλάτη του» στις δυνάμεις της τάξης και ότι αποτυγχάνει στα καθήκοντά του. Ο Σάντσεθ τόνισε στον Τόρα ότι καθήκον του ως επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τη δημόσια ασφάλεια και να φροντίσει για την αρμονική συνύπαρξη όσων τάσσονται υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας και όσων αντιτίθενται στην προοπτική αυτή.

Η αναταραχή στην Καταλονία ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, καταδικαστικών ποινών κατά 12 Καταλανών πολιτικών — μεταξύ αυτών, του πρώην αντιπροέδρου της αυτόνομης καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας και της πρώην προέδρου του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαδέλ. 

Σύμφωνα με τις αρχές, πάνω από 500 άνθρωποι τραυματίστηκαν μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, ενώ έγιναν τουλάχιστον 150 συλλήψεις.