Δεν θα υπάρξει σύμφωνο σταθερότητας με τη μορφή του παρελθόντος
Mάριο Nτράγκι

Δεν θα υπάρξει σύμφωνο σταθερότητας με τη μορφή του παρελθόντος

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη θα είναι το κλειδί για τη μείωση του χρέους της Ιταλίας, το όποιο έχει διογκωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς η κυβέρνηση παρενέβη για να στηρίξει τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ο Ντράγκι τόνισε μιλώντας στη Βουλή ότι το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης της ΕΕ δεν θα επιβληθεί με την ίδια μορφή όπως πριν από την πανδημία. «Δεν υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψουμε στην ίδια μορφή με πριν την πανδημία», ανέφερε ο Ντράγκι σε συζήτηση στη Βουλή εν όψει της συνεδρίασης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

O Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι στη χώρα του επιστρέφει το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης και πως για το 2021 προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη 4,2% και για το 2022 4,4%. «Η επίτευξη υψηλών ποσοστών ανάπτυξης, πολύ υψηλότερων από εκείνα των τελευταίων δεκαετιών, θα μας επιτρέψει να μειώσουμε και τη σχέση δημόσιου χρέους-ΑΕΠ, η οποία αυξήθηκε σημαντικά κατά την διάρκεια της πανδημίας» δήλωσε ο Ντράγκι.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την μάχη κατά της επιδημίας του κορονοϊού, ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι, «έστω και αν παρουσιάζει ουσιαστική βελτίωση, η όλη κατάσταση πρέπει να παραμείνει υπό στενή παρακολούθηση, με ειδική αναφορά στην εμφάνιση και διάδοση επικίνδυνων παραλλαγών, οι οποίες μπορούν να επιβραδύνουν το πρόγραμμα πλήρους επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων και να περιορίσουν τις επενδύσεις και την κατανάλωση».

Η Ιταλία πρόκειται να λάβει, συνολικά, 182,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέχρι τον Αύγουστο αναμένεται να καταβληθούν τα πρώτα 24,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Σχεδόν 25 δισεκατομμύρια ευρώ είναι τεράστιο ποσό, όσο ένας κρατικός προϋπολογισμός. Και υπάρχει, επίσης, τεράστιο αίσθημα ευθύνης για να εκτιμήσουμε δεόντως τη συμβολή και τη βοήθεια όλων των Ευρωπαίων φορολογουμένων», τόνισε χθες ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Με το σχέδιο αυτό, η Ιταλία δεσμεύεται να φέρει σε πέρας μία σειρά από δομικές μεταρρυθμίσεις όπως, για παράδειγμα, στην περίπλοκη γραφειοκρατία της ή άλλες που αφορούν τη συντόμευση των διαδικασιών στη Δικαιοσύνη, τον εκσυγχρονισμό των κανόνων ανταγωνισμού και της φορολογικής νομοθεσίας. Περισσότερο χρόνο θα χρειαστούν να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις σε δομικά προβλήματα, όπως η παραγωγικότητα και η υψηλή ανεργία, ειδικά αυτή μεταξύ των νέων.