CNN: O Τραμπ ζήτησε από τον υπ. Δικαιοσύνης να πέσει στα μαλακά η τουρκική Halkbank

CNN: O Τραμπ ζήτησε από τον υπ. Δικαιοσύνης να πέσει στα μαλακά η τουρκική Halkbank

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ, να μην επιβάλει αυστηρές ποινές στη δεύτερη μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Τουρκίας για τυχόν παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν, μετά από πιέσεις του Τούρκου προέδρου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου CNN.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μπαρ ζητούσε συνεχώς ενημέρωση από τον εισαγγελέα Τζέφρι Μπέρμαν που χειρίζεται την υπόθεση. Το CNN υποστηρίζει ότι ο Μπαρ προσπάθησε μάλιστα να παρακάμψει τον Μπέρμαν σε αρκετές περιπτώσεις ώστε να εμποδίσει την επιβολή κυρώσεων στη Halkbank. 

"Οι υποψίες μου επιβεβαιώθηκαν" δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Ρον Ουάιντεν o ο οποίος διερευνά την παρέμβαση του Τραμπ σε έρευνα του Τμήματος Δικαιοσύνης αναφορικά με τη δίωξη στην Halkbank. 

Προ ημερών, ο Ουάιντεν έθεσε στο στόχαστρο του τον Υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνουτσιν για το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. 

Ο Γερουσιαστής κατά τη διάρκεια της ακρόασης του προϋπολογισμού των ΗΠΑ του 2021, ρώτησε τον Μνούτσιν για τις συναντήσεις που είχε με τους Τούρκους αξιωματούχους και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαιρακ. 

Ο Γερουσιαστής είπε χαρακτηριστικά "Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ερντογάν και ο γαμπρός ενεπλάκησαν άμεσα στην υπόθεση της τράπεζας Halkbank για την παράκαμψη των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν. Η απορία μου γιατί καθυστερούν οι κυρώσεις σε αυτούς που παραβιάζουν τους κανόνες". 

Η υπόθεση ξέσπασε το 2017, όταν οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τον Μεχμέτ Ατίλα τότε υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας με την κατηγορία ότι συνωμότησε με τον τουρκοϊρανό έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ (που ήδη είχε συλληφθεί) ώστε να παρακάμψουν τις κυρώσεις. 

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Ζαράμπ– έγινε μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του Ατίλα, (έπειτα από συμφωνία που σύναψε με τους Αμερικανούς εισαγγελείς) και  αποκάλυψε ότι από τον Μάρτιο 2012 έως τον Μάρτιο 2013 δωροδόκησε με περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ τον πρώην υπουργό Οικονομίας της Τουρκίας, Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν.

AP Photo/Alex Brandon