7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Χορήγηση του εμβολίου σε εφήβους στις ΗΠΑ ζητάει η Moderna

Χορήγηση του εμβολίου σε εφήβους στις ΗΠΑ ζητάει η Moderna
APimages

Τη χορήγηση του εμβολίου της κατά του κορονοϊού σε εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών ζήτησε με αίτηση προς τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ η Moderna την Πέμπτη.

«Ανακοινώνουμε με χαρά ότι υποβάλαμε αίτηση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε εφήβους στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στεφάν Μπανσέλ.

«Έχουμε ήδη υποβάλει αίτηση για έγκριση στην επιτροπή Υγείας Καναδά και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και θα υποβάλουμε ανάλογα αιτήματα σε ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο. Παραμένουμε δεσμευμένοι να βοηθήσουμε στον τερματισμό της πανδημίας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Moderna.

Στο 100% η αποτελεσματικότητα

Σημειώνεται ότι τον Μάιο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η μελέτη Φάσης 2/3 σε εφήβους, δεν κατέγραψε περίπτωση νόσησης σε όσους είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Συνολικά, συμμετείχαν γύρω στα 2.500 άτομα, με την αποτελεσματικότητα να φτάνει στο 100%. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 93% σε οροαρνητικούς συμμετέχοντες 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση. Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, συμμετείχαν συνολικά 3.732 συμμετέχοντες ηλικίας 12 έως 18 ετών.

Από πλευράς ανεπιθύμητων παρενεργειών, η πιο συνηθισμένη ήταν ο πόνος στο σημείο του εμβολιασμού, ενώ μετά τη δεύτερη δόση εμφανίστηκαν πονοκέφαλος, κόπωση, μυαλγία και ρίγη σε ήπια μορφή.