«Χαοτικό« το πρώτο ντιμπέιτ στις ΗΠΑ - Νικητής ο Μπάιντεν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

«Χαοτικό« το πρώτο ντιμπέιτ στις ΗΠΑ - Νικητής ο Μπάιντεν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

Εκατέρωθεν προσβολές και ένταση σημάδεψαν την πρώτη τηλεμαχία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν, με τους περισσότερους τηλεθεατές να αισθάνονται ενοχλημένοι από το «χαοτικό», όπως εξελίχθηκε, ντιμπέιτ, αλλά και να «βλέπουν« νικητή τον Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις. 

Αγνοώντας τους κανόνες, οι υποψήφιοι, κυρίως ο Τραμπ που αρέσκεται στις έντονες αντιπαραθέσεις, διέκοπταν επανειλημμένα ο ένας τον άλλο, με τον Μπάιντεν να χάνει την υπομονή του σε ένα σημείο και να απαντά: «Θα σταματήσεις ποτέ φίλε; Αυτό δεν αρμόζει σε έναν πρόεδρο». Από την πλευρά του ο Τραμπ επιτέθηκε στον Μπάιντεν, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να μιλάει στον ίδιο για εξυπνάδα γιατί δεν έχει κάνει τίποτα στη ζωή του».

Παράλληλα όμως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στον γιο του Μπάιντεν, Χάντερ, και τις επαγγελματικές σχέσεις του με την Κίνα και την Ουκρανία λέγοντας «Η Κίνα σου έφαγε το φαγητό Τζο». Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έσπευσε να απαντήσει «Δεν έχει νόημα να το κάνουμε αυτό γιατί θα χρειαστούμε όλο το βράδυ για την δική σου οικογένεια». 

Στη συνέχεια, ο Τραμπ επιτέθηκε και στον συντονιστή του ντιμπέιτ Κρις Γουάλας του Fox News λέγοντας του «Υποθέτω ότι κάνω ντιμπέιτ μαζί σου, όχι με αυτόν (Μπάιντεν). Αλλά αυτό είναι εντάξει, δεν με εκπλήσσει».

«Χαοτική» ατζέντα

Πάρα την χαοτική αντιπαράθεση και την ατζέντα που ξέφυγε από την καθορισμένη σειρά, οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν για μια σειρά ζητήματα, όπως ο αμφιλεγόμενος διορισμός της Έιμι Κόνει Μπάρετ, συντηρητικής δικαστού, στο Ανώτατο Δικαστήριο που πρότεινε ο Τραμπ, με τον Μπάιντεν να κατηγορεί τον πρόεδρο ότι βάλθηκε μεταξύ άλλων να κατεδαφίσει τον νόμο Affordable Care Act, πιο γνωστό ως Obamacare.

Οι δύο υποψήφιοι αντάλλαξαν πυρά και για την πανδημία η οποία αποτέλεσε την κεντρική γραμμή επίθεσης του Μπάιντεν. «Δεν θα μπορούσατε ποτέ να κάνετε τη δουλειά που έχουμε κάνει εμείς, δεν το έχετε μέσα σας», ανέφερε ο Τραμπ, «ξέρω πώς να κάνω αυτό που πρέπει να γίνει», ενώ ο υποψήφιος των Δημοκρατικών αντέτεινε πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου «δεν έχει κανένα σχέδιο». 

Ο Τραμπ επέμενε ότι «Υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε το εμβόλιο πριν από την 1η Νοεμβρίου» με τον Μπάιντεν να στέκεται τόσο στις συγκρούσεις του προέδρου με τους ειδικούς επί του κορονοϊου όσο και σε δηλώσεις του τον Φεβρουάριο βάση των οποίων «Ο ιός θα έφευγε με τη ζέστη».

Ο Τραμπ κατηγόρησε τον αντίπαλό του πως είναι «μαριονέτα της ριζοσπαστικής Αριστεράς» υποστηρίζοντας πως ο Μπάιντεν θα αποδεικνυόταν αδύναμος μπροστά στην εγκληματικότητα και τη βία εάν εκλεγόταν στον Λευκό Οίκο. «Δεν θες να πεις τίποτα για τον νόμο και την τάξη», επέμεινε απευθυνόμενος στον πρώην αντιπρόεδρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αμερικανικά μέσα σχολιάζουν σκωπτικά το γεγονός ότι ο Τραμπ αρνήθηκε να καταδικάσει ορισμένες ακροδεξιές οργανώσεις και οπαδούς του λέγοντας απλά «Θα τους πω Περήφανα Παιδιά. Χαλαρώστε. Ηρεμία».

Από την πλευρά του ο  Μπάιντεν κατηγόρησε τον Τραμπ πως είναι «το κανίς» του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. «Είναι το κανίς του Πούτιν. Αρνείται να πει το παραμικρό για τα πριμ που δίνονταν προκειμένου να σκοτώνονται Αμερικανοί στρατιώτες», υποστήριξε ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.

Ποιος κέρδισε;

Αν και ο αντίκτυπος των ντιμπέιτ αποδεικνύεται συχνά περιορισμένος, οι εκπομπές αυτές είναι ενίοτε κομβικές για τις προεκλογικές εκστρατείες — αυτή ακριβώς ήταν η περίπτωση στην πρώτη τέτοια τηλεμαχία, που οργανώθηκε πριν από 60 χρόνια στο Σικάγο, ανάμεσα στον Τζον Φ. Κένεντι και στον Ρίτσαρντ Νίξον. 

Αξιοσημείωτη είναι και η περίπτωση του 1998, όταν Μάικλ Δουκάκης, ο ελληνοαμερικανός κυβερνήτης της Μασαχουσέτης εμφανίζονταν το καλοκαίρι του 1988 ακόμα και 17 μονάδες μπροστά από τον αντίπαλο του Ρεπουμπλικάνο Τζορτζ Μπους, ο οποίος όχι μόνο ανέτρεψε το δημοσκοπικό προβάδισμα του Δουκάκη, αλλά τον νίκησε και με μεγάλη διαφορά, 53% έναντι 46%, κερδίζοντας 40 πολιτείες.

Στο ντιμπέιτ του 1988, οι Ρεπουμπλικανοί χρησιμοποίησαν την υπόθεση του βιαστή και δολοφόνου Γουίλι Χόρτον για να πλήξουν ανεπανόρθωτα την εικόνα του Δουκάκη ως ηθικού και επιτυχημένου κυβερνήτη. Σημειώνεται ότι ο Χόρτον ο οποίος είχε βγει από τη φυλακή με ολιγοήμερη άδεια, επωφελούμενος νόμου της πολιτείας του Δουκάκη, διέπραξε απεχθή εγκλήματα.

Εν προκειμένω, δημοσκόπηση του CNN αναφέρει ότι έξι στους δέκα Αμερικάνους που παρακολούθησαν το debate θεωρούν πως ο Μπάιντεν έκανε καλύτερη εμφάνιση από τον Τραμπ. Μια άλλη δημοσκόπηση του CBS έδειξε ότι το 48% δίνει τη νίκη στον Μπάιντεν έναντι του 41% που θεωρεί ότι ο Τραμπ επικράτησε, ενώ το 10% αναφέρει πως η συζήτηση κατέληξε σε ισοπαλία.