Χάος στη Βαρκελώνη - Άγριες συγκρούσεις διαδηλωτών, αστυνομίας

Χάος στη Βαρκελώνη - Άγριες συγκρούσεις διαδηλωτών, αστυνομίας

Εικόνες χάους επικράτησαν χθες για πέμπτη συνεχή ημέρα στους δρόμους της Βαρκελώνης καθώς χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν βίαια με την αστυνομία. Αφορμή η καταδίκη 12 αυτονομιστών ηγετών σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 χρόνια για το ρόλο τους στην προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης της περιφέρειας το 2017.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, τραυματίστηκαν 62 άτομα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, εκ των οποίων οι 41 στη Βαρκελώνη. Οι αστυνομικές αρχές αναφέρουν ότι, έχουν τραυματιστεί 207 αστυνομικοί από την περασμένη Δευτέρα, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές σε 107 οχήματα της αστυνομίας. Περίπου 128 άτομα έχουν συλληφθεί στην περιοχή τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα προειδοποίησε τους διαδηλωτές πως κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης έως έξι χρόνια.

Οι συγκρούσεις αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι κάθε ζήτημα που αγγίζει έμμεσα ή άμεσα το ευαίσθητο ζήτημα των σχέσεων με τη Μαδρίτη μπορεί να πυροδοτήσει μεγάλη ένταση. 

Στις διαδηλώσεις κατά της δικαστικής απόφασης έλαβαν μέρος πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, ενώ χιλιάδες νέοι με σκούρα ρούχα, μάσκες και κράνη, άναψαν φωτιές, ύψωσαν οδοφράγματα, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και έριξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις.

Αν και τα σοβαρότερα επεισόδια σημειώθηκαν στη Βαρκελώνη, συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας καταγράφηκαν επίσης όπως η Ταραγόνα και η Λιέιδα. Μάλιστα η βιαιότητα των συγκρούσεων ήταν τέτοια που η ισπανική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να διατάξει την ανάπτυξη της ισπανικής πολιτοφυλακής στα περίχωρα της Βαρκελώνης. 

Την κατάσταση περιπλέκει το γεγονός ότι για πρώτη φορά την Πέμπτη το βράδυ ακροδεξιοί επιτέθηκαν σε αυτονομιστές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Οι ακροδεξιοί ύψωσαν την ισπανική σημαία που χρησιμοποιούσε το φρανκικό καθεστώς και τραγούδησαν τον ύμνο του Φράνκο Cara al sol (Πρόσωπο στον ήλιο). Η πυκνή αστυνομική διάταξη απέτρεψε την σύγκρουση με τις αντιφασιστικές ομάδες που έφθασαν στο σημείο. Το ίδιο όμως δε συνέβη αργότερα, κατά τη σύγκρουση των νεοφασιστικών στοιχείων με τους αυτονομιστές.

Αίτημα των διαδηλωτών είναι η αποφυλάκιση 12 αυτονομιστών ηγετών, που καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 χρόνια για το ρόλο τους στην προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης της περιφέρειας το 2017. Η ανεξαρτησία είναι ένα ζήτημα που εκτός από τις τριβές με την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, διχάζει βαθιά και την ίδια την καταλανική κοινωνία. Δημοσκόπηση του περασμένου Ιούλιο έδειξε ότι η υποστήριξη στο ενδεχόμενο απόσχισης βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, με το 44% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ και το 48,3% κατά.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ετήσια πορεία στη Βαρκελώνη για την υποστήριξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία δεν συγκέντρωσε πάνω 600.000 ανθρώπους, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής στην οκταετή ιστορία της εν λόγω εκδήλωσης.

Σε κάθε περίπτωση η ισπανική κυβέρνηση δεν φέρεται διατεθειμένη να κάνει πίσω. «Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, όπως γνωρίζετε, σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στην Καταλονία. Ήταν οργανωμένα… από ομάδα που αποτελεί τη μειοψηφία, όμως πολύ καλά οργανωμένα» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα σε συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, παρουσιάστηκε την Παρασκευή το πρωί οικειοθελώς ενώπιον δικαστή στο Βέλγιο. Ο δικαστής τον ενημέρωσε για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει εναντίον του η Μαδρίτη και αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο υπό δικαστικό έλεγχο. Στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του Καταλανού πολιτικού, που ζει στο Βέλγιο, η ισπανική δικαιοσύνη αναφέρει τα αδικήματα της «στάσης και της υπεξαίρεσης δημόσιων πόρων».

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για την όξυνση ή την εκτόνωση της έντασης, καθώς το CDR, το κόμμα που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της περιοχής, έχει ζητήσει από τους διαδηλωτές να δημιουργήσουν ένα μόνιμο «στρατόπεδο» στο κέντρο της πόλης. Η ανταπόκριση των διαδηλωτών σε αυτή την έκκληση αλλά και η αντίδραση της Μαδρίτης, θα καθορίσει το κατά πόσο η πρωτεύουσα της Καταλονίας θα ξαναζήσει ημέρες 2017.