Χαλαρώνουν οι περιορισμοί για ενοίκους οίκων ευγηρίας που έχουν εμβολιαστεί
Σουηδία

Χαλαρώνουν οι περιορισμοί για ενοίκους οίκων ευγηρίας που έχουν εμβολιαστεί

Η Σουηδία θα χαλαρώσει τους περιορισμούς για τους ενοίκους των οίκων ευγηρίας που έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19, δήλωσε σήμερα ο κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας, την ώρα που οι κανονισμοί στην υπόλοιπη χώρα ενισχύονται.

Η Σουηδία αντιμετωπίζει μια αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κάτι το οποίο εντείνει τους φόβους για ένα τρίτο κύμα της επιδημίας. Το γεγονός αυτό οδήγησε την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της χώρας να προειδοποιήσει ότι θα εισαγάγει αυστηρότερους ελέγχους για να αναχαιτίσει την εξάπλωση της επιδημίας.

Οι αυστηρότεροι περιορισμοί αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Την ίδια ώρα περισσότεροι από το 80% των ενοίκων οίκων ευγηρίας έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 και το 64% έχει λάβει και την δεύτερη δόση, με την οποία ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός κατά της νόσου, σύμφωνα με την εφημερίδα Dagens Nyheter.

"Συζητήσαμε για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να ζήσουν αυτοί που έχουν εμβολιαστεί πλήρως και πιστεύουμε ότι αυτός θα μπορεί να είναι λίγο διαφορετικός από τον πολύ περιοριστικό τρόπο με τον οποίο ζούσαν μέχρι τώρα", δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ στην εφημερίδα.

Ελαφρύτεροι κανονισμοί για τους ηλικιωμένους που ζουν σε οίκους ευγηρίας και έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 θα ανακοινωθούν αύριο, Πέμπτη, προσθέτει η Dagens Nyheter.

Όταν έρθει η ώρα για την χαλάρωση των περιορισμών εν γένει, ο Τέγκνελ δήλωσε ότι η Σουηδία δεν χρειάζεται να ακολουθήσει το είδος του αυστηρού οδικού χάρτη που ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, καθώς το λοκντάουν στη Σουηδία δεν ήταν τόσο σκληρό.

"Δεν χρειαζόμαστε να κάνουμε αυτού του είδους τα αυστηρά βήματα που κάνει η Βρετανία", σημείωσε. "Όταν βλέπουμε ότι η εξάπλωση της λοίμωξης είναι λίγο πιο σταθερή, μπορούμε αργά να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε έναν αριθμό περιορισμών", πρόσθεσε.