Χ. Μάας: «Ο Χ. Χαφτάρ δεσμεύθηκε για την εκεχειρία»

Χ. Μάας: «Ο Χ. Χαφτάρ δεσμεύθηκε για την εκεχειρία»

Ο Χαλίφα Χαφτάρ δεσμεύθηκε στην εφαρμογή εκεχειρίας στη Λιβύη, δήλωσε ο Χάικο Μάας μετά τη συνάντηση του με τον Λίβυο στρατάρχη στη Βεγγάζη

Όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο ειδήσεων (dpa)., ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως ο Χαφτάρ «δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα».

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.  

Επιπλέον το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας αναφέρει σε tweet του: «Ο στρατάρχης Χάφταρ εξέφρασε την ετοιμότητά του να συμβάλει στην επιτυχία της Διάσκεψης για τη Λιβύη στο Βερολίνο και είναι πρόθυμος να συμμετάσχει. Επανέλαβε τη δέσμευσή του να τηρηθεί η υπάρχουσα εκεχειρία».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φάγιεζ αλ Σάρατζ είχε ανακοινώσει μέσω του γραφείου Τύπου του ότι θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο.

«Θα είμαστε παρόντες στο Βερολίνο», δήλωσε ο Σάρατζ κατά τη σύσκεψη που είχε με μέλη του υπουργικού του συμβουλίου και άλλους αξιωματούχους.

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Μάας στη Λιβύη εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που ανέλαβε το Βερολίνο για να πείσει τον στρατάρχη Χαφτάρ και τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Σάρατζ, να είναι παρόντες στη διεθνή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή με στόχο την εξεύρεση λύσης στη λιβυκή κρίση.

Ο Μάας χαρακτήρισε τη διάσκεψη του Βερολίνου «την καλύτερη πιθανότητα» για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Λιβύη.