7ος χρόνος, ημέρα 2094η
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021

Χ. Ακάρ: Το πρόβλημα μας με τις ΗΠΑ είναι η στήριξη στους Κούρδους όχι οι S-400

Χ. Ακάρ: Το πρόβλημα μας με τις ΗΠΑ είναι η στήριξη στους Κούρδους όχι οι S-400
Arif Akdogan/Turkish Defense Ministry via AP, Pool

Την άποψη ότι οι διμερείς σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον επηρεάζονται περισσότερο από τη στήριξη που παρέχει η δεύτερη στους Κούρδους μαχητές παρά από το ζήτημα των S-400 εξέφρασε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ. 

Μιλώντας στην Daily Sabah σε μια αποκλειστική συνέντευξη κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης του Sea Wolf (Deniz Kurdu), ο Ακάρ υπογράμμισε τη σημασία των διμερών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

«Υπάρχουν αρκετές παράμετροι μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ - η στρατηγική εταιρική σχέση, η συμμαχία, το ΝΑΤΟ, οι διμερείς σχέσεις, η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική, η Ανατολική Μεσόγειος, ο Καύκασος ​​και τα Βαλκάνια», δήλωσε ο Ακάρ.

«Το PKK στοχεύει τους ανθρώπους μας και την ενότητα μας, ενώ το YPG δεν διαφέρει από το PKK. Την ίδια ώρα (Ουάσινγκτον) στέλνει φορτηγά και αεροπλάνα φορτωμένα με όπλα στο YPG και συνεργάζεται μαζί τους. Επίμονα λένε ότι το YPG δεν είναι PKK », πρόσθεσε, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν το αποδέχεται. «Λέμε ότι αυτό είναι προσβολή για το μυαλό μας».

Στη Συρία, ο Μπάιντεν έχει καταγγείλει τον προκάτοχο του Ντόναλντ Τραμπ για προδοσία των κουρδικών πολιτοφυλακών, οι οποίες βοήθησαν τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ο Ερντογάν θεωρεί αυτές τις πολιτοφυλακές στη Συρία ως συμμάχους Κούρδων τρομοκρατών και αυτονομιστών στην Τουρκία και είναι αποφασισμένος να τις εξουδετερώσει. 

Την περασμένη εβδομάδα, η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν έγινε το υψηλότερο μέλος της διοίκησης Μπάιντεν που επισκέφθηκε την Τουρκία, όπου παρουσίασε εναλλακτικές λύσεις για την επίλυση της κρίσης με τους S-400, χωρίς να αναφερθεί στο Κουρδικό ζήτημα.