7ος χρόνος, ημέρα 2230η
Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021

Βραζιλία: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για «σπάσιμο» των πατεντών των εμβολίων

Βραζιλία: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για «σπάσιμο» των πατεντών των εμβολίων

Η Γερουσία της Βραζιλίας ενέκρινε χθες Τετάρτη σχέδιο νόμου που δίνει στον πρόεδρο της χώρας το δικαίωμα να σπάει προσωρινά κατοχυρωμένες πατέντες εμβολίων και συστατικών τους σε περιπτώσεις υγειονομικών κρίσεων, όπως αυτή που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Το σχέδιο νόμου, που είχε ήδη εγκριθεί από την κάτω Βουλή, θα σταλεί τώρα στον αρχηγό του κράτους προς υπογραφή και επικύρωση, κάτι όμως που δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα γίνει.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου έχει ταχθεί δημόσια εναντίον του νομοσχεδίου, το οποίο θα μπορούσε να πλήξει τις σχέσεις της Βραζιλίας με τους κατασκευαστές εμβολίων. Επιπλέον, κατά την άποψή του, η χώρα δεν θα διέθετε την τεχνολογία για να προχωρήσει στην παραγωγή προηγμένων εμβολίων ακόμα κι αν έσπαγε τις πατέντες τους.

Η βραζιλιάνικη Γερουσία εξάλλου συμπεριέλαβε στο σχέδιο νόμου κάποιες από τις διατάξεις που είχαν απαλειφθεί από το κείμενο στην κάτω Βουλή, ανάμεσά τους άρθρα που προβλέπουν να υποχρεώνονται οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων να μοιράζονται πληροφορίες και υλικά που είναι απαραίτητα για την παρασκευή εμβολίων καθώς και την επιβολή προστίμων και άλλων τιμωρητικών μέτρων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ