Bloomberg: Το σχέδιο της Κομισιόν για τον εμβολιασμό στην ΕΕ

Bloomberg: Το σχέδιο της Κομισιόν για τον εμβολιασμό στην ΕΕ

Ο εμβολιασμός του 70% των ενηλίκων στην ΕΕ ως το καλοκαίρι είναι ο στόχος της Κομισιόν και προς αυτή την κατεύθυνση καλεί και τα κράτη μέλη της ΕΕ να κινηθούν. Αυτά θα προβλέπονται, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, στο προσχέδιο της Κομισιόν με τις συστάσεις προς τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της πανδημίας το οποίο θα δημοσιευτεί την Τρίτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δεσμευτεί επίσης να συμφωνήσει με τα κράτη μέλη ως τα τέλη του μήνα σε ένα πρωτόκολλο για πιστοποιητικά εμβολιασμού «τα οποία θα αναγνωρίζονται και θα χρησιμοποιούνται στα συστήματα υγείας σε όλη την Ε.Ε.», σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλείται το Bloomberg.

Tα πιστοποιητικά αυτά θα υποκαταστήσουν την υποχρέωση των ταξιδιωτών να υποβάλλονται σε τεστ και να μπαίνουν σε ατομική καραντίνα, καθώς θα αποδεικνύουν ότι κάποιος δεν αποτελεί κίνδυνο για να ταξιδέψει.

«Για να διασφαλιστεί μια φιλόδοξη εμβολιαστική προσπάθεια πρέπει να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι» σημειώνεται στο προσχέδιο. «Μέχρι τον Μάρτιο του 2021 τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 80% των εργαζόμενων στην υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική πρόνοια και των ανθρώπων ηλικίας άνω των 80 ετών» τονίζεται, ενώ επισημαίνεται ότι «ως το καλοκαίρι του 2021 τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού».

Οι προτάσεις της Κομισιόν, προβλέπουν επίσης: Αλληλουχία γονιδιώματος τουλάχιστον στο 5% - προτιμότερο στο 10% - όλων των θετικών τεστ κορoνοϊού για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση νέων στελεχών του ιού. Διεύρυνση της χρήσης των rapid tests. «Ισχυρή» σύσταση ενάντια σε κάθε μη απαραίτητο ταξίδι οπουδήποτε μέχρι να βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση. Αντικατάσταση των γενικών ταξιδιωτικών απαγορεύσεων με πιο στοχευμένα μέτρα.