Bloomberg: Τα διαβατήρια εμβολιασμού της ΕΕ μπορεί να καθυστερήσουν

Bloomberg: Τα διαβατήρια εμβολιασμού της ΕΕ μπορεί να καθυστερήσουν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέχει ακόμη μήνες από την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού, ενδεχόμενο που αυξάνει τον κίνδυνο να χαθεί μια ακόμα τουριστική περίοδος με ότι αυτό συνεπάγεται για εκατομμύρια επιχειρήσεις, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για τη "δημιουργία ενός πλαισίου εμπιστοσύνης και μιας ψηφιακής υποδομής που θα διευκόλυνε τον έλεγχο αυτών των εγγράφων", σημειώνει ενημερωτικό σημείωμα προς τις εθνικές αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες το οποίο επικαλείται το πρακτορείο.

"Οι ηγέτες της ΕΕ ενημερώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ότι το τεχνικό έργο που υποστηρίζει μια τέτοια πλατφόρμα θα μπορούσε να χρειαστεί τρεις έως τέσσερις μήνες", σύμφωνα με το σημείωμα, με ημερομηνία 2 Μαρτίου. Παράλληλα το ίδιο έγγραφο ζητά από τα κράτη μέλη του μπλοκ να υποβάλουν σχόλια προτού η Επιτροπή παρουσιάσει μια νομοθετική πρόταση αργότερα αυτό το μήνα. Μεταξύ των ζητημάτων που πρέπει ακόμη να επιλυθούν για να επιτραπεί η "ταχεία έγκριση" της πρότασης είναι εάν και τα πιστοποιητικά θα αφορούν μόνο τα ταξίδια εντός της ΕΕ.

Το σημείωμα καλεί τα κράτη μέλη να "προ-συμφωνήσουν σχετικά με το φάσμα των μέτρων έκτακτης ανάγκης που μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν σε περίπτωση που υπάρξει νέο ξέσπασμα του ιού, ιδιαίτερα όσον αφορά τα τεστ, την καραντίνα, καθώς και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς". 

Τα κράτη μέλη της ΕΕ προσπαθούν να εμβολιασουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, προτού οι μεταλλάξεις καταστήσουν τον ιό ανθεκτικό στα υπάρχοντα εμβόλια, όμως οι διαδικασίες βρίσκονται αρκετά πίσω από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.