Bloomberg: Ο Ερντογάν προσπαθεί να τα ξαναβρεί με την Δύση

Bloomberg: Ο Ερντογάν προσπαθεί να τα ξαναβρεί με την Δύση

Παρότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τους δυτικούς συμμάχους και την Σαουδική Αραβία έχουν διαταραχθεί τα τελευταία χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να τις "επιδιορθώσει" με δεδομένο τα ρήγματα με τη Ρωσία, τη νίκη του Τζο Μπάιντεν και την απειλή των ευρωπαϊκών κυρώσεων, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Μετά το δημοψήφισμα και την έγκριση της μεταρρύθμισης του τουρκικού Συντάγματος για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου της χώρας, ο Ερντογάν άλλαξε γραμμή στην εξωτερική πολιτική ενισχύοντας τους δεσμούς με τη Μόσχα – κίνηση που τον αποξένωσε από συμμάχους στο ΝΑΤΟ, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ως γνωστόν τα τουρκικά συμφέροντα έρχονται ολοένα και περισσότερο σε σύγκρουση με εκείνα της Ρωσίας, δεδομένου ότι υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στη Λιβύη και στον Καύκασο όπου η Άγκυρα στήριξε στρατιωτικά και διπλωματικά το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση με την Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ένας ακόμα παράγοντας που ασκεί πρόσθετη πίεση στον Ερντογάν είναι η ήττα στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, που επεσήμανε με κάθε ευκαιρία την προσωπική του σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο ακόμη και σε περιόδους κρίσεων.

"Οι κυρώσεις θα θέσουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας της Τουρκίας από τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού λίγες μόνον εβδομάδας μετά την έναρξη από μια νέα ομάδα κορυφαίων αξιωματούχων των προσπαθειών να βάλουν φρένο στην κατρακύλα της τουρκικής λίρας", υπογραμμίζει το Bloomberg ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 10 Δεκεμβρίου και την απειλή κυρώσεων στην Άγκυρα.

"Δεν έχουμε προβλήματα με καμία χώρα ή θεσμό που δεν μπορούν να επιλυθούν μέσω της πολιτικής, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων", είπε πριν λίγες μέρες ο Ερντογάν τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι βλέπει τη χώρα του ως "αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης".

Αρκετοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι προκειμένου να αποφύγει αμερικανικές κυρώσεις η Τουρκία θα προσπαθήσει να πείσει το ΝΑΤΟ ότι οι ρωσικοί S-400, στη δοκιμή των οποίων προχώρησε πρόσφατα – και δεν θα εμπλακούν με τα συστήματα του, την ώρα που ο Ερντογάν έστειλε απεσταλμένο στις Βρυξέλλες με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων με την ΕΕ.

Παρόλα αυτά, η αποκατάσταση των σχέσεων με τη Δύση, που υποστηρίζει τους Κούρδους μαχητές ως συμμάχους στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του ISIS στη Συρία και με τις ΗΠΑ που στέλνουν στο δικαστήριο την τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank θα είναι δύσκολη, εκτιμά το πρακτορείο.

O Τζο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει σε συνέντευξη του τον Ερντογάν «αυταρχικό» και είχε εκφράσει τη  στήριξη του στην τουρκική αντιπολίτευση, ενώ η στρατιωτική συνεργασίας της Άγκυρας με τη Μόσχα σήμανε συναγερμό στους νατοϊκούς της συμμάχους που αναμένεται να επιδιώξουν κάποια σκληρή συμφωνία για την προβληματική συμπεριφορά της Τουρκίας. 

Πέραν τούτων οι προκλήσεις της Άγκυρας στην αναζήτηση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν ενοχλήσει την Ελλάδα και την Κύπρο, την ώρα που ο Ερντογάν έχει επιτεθεί επανειλημμένα στον Γάλλο Πρόεδρο Εμμάνουελ Μακρόν, με αφορμή τα σχόλια του τελευταίου για το Ισλάμ.

Όπως, όμως, αναφέρει το πρακτορείο, η Τουρκία ελπίζει ότι η προσήλωση του Μπάιντεν στην πολυμέρεια και τους διατλαντικούς δεσμούς θα τη βοηθήσουν στην αποκατάσταση των σχέσεων με τους νατοϊκούς εταίρους και θα βελτιώσουν τις πιθανότητές της να εξασφαλίσει πολυπόθητες συμφωνίες για οπλικά συστήματα, ποντάροντας στο στρατιωτικό αποτύπωμα της Άγκυρας στα πεδία των μαχών της Μέσης Ανατολής, που ενισχύουν τις ικανότητες της Συμμαχίας να αναχαιτίσει τις επεκτατικές επιδιώξεις της Μόσχας.

"Η Τουρκία", αναφέρουν πηγές του Bloomberg, "θέλει να δώσει ώθηση στην αμυντική της βιομηχανία με την συμπαραγωγή με νατοϊκούς εταίρους αρμάτων μάχης, πυραύλων και πολεμικών αεροσκαφών".

Παράλληλα, πιέζει τον Καναδά να άρει το εμπάργκο στις εξαγωγές συγκεκριμένων τεχνολογιών για μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επιδιώκει συμφωνία με τη Γαλλία για τη συμπαραγωγή των πυραύλων Εurosam, καθώς η Ρωσία δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες του Ερντογάν και των περί αυτόν για μεταφορά τεχνογνωσίας από τους S-400 ή συμπαραγωγή τους. Σε ανάλογες αξιώσεις της Άγκυρας έχουν σκοντάψει κι οι προσπάθειές της να αποκτήσει αμερικανικούς πυραύλους Patriot.

Τέλος, η Τουρκία αλλάζει στάση και έναντι της Σαουδικής Αραβίας με τον Ερντογάν να εκφράζει την επιθυμία για αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας του με το Ριάντ σε τηλεφώνημα που είχε με τον βασιλιά Σαλμάν. 

Οι σχέσεις των δύο χωρών οδηγήθηκαν στα όρια της κατάρρευσης μετά τη δολοφονία τον Οκτώβριο του 2018 του σφοδρού επικριτή της ηγεσίας του Ριάντ, δημοσιογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. 

Ο Ερντογάν είχε "σηκώσει" το θέμα και οι τουρκικές Αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε δύο κορυφαίους συνεργάτες του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αλλά τώρα η Άγκυρα επιδιώκει να εστιάσουν οι δύο πλευρές σε διμερή ζητήματα, την ώρα που φαίνεται ότι χαλαρώνει και το ανεπίσημο μποϊκοτάζ τουρκικών προϊόντων στο Ριάντ.