Bloomberg: Η JP Morgan μεταφέρει 200 δισ. ευρώ από τη Βρετανία στη Γερμανία λόγω Brexit

Bloomberg: Η JP Morgan μεταφέρει 200 δισ. ευρώ από τη Βρετανία στη Γερμανία λόγω Brexit

Η αμερικανική τράπεζα JP Morgan φέρεται να σχεδιάζει την άμεση μεταφορά κεφαλαίων αξίας περίπου 200 δισ. ευρώ (230 δισ. δολάρια) από τη Βρετανία στη Γερμανία, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στο θέμα της εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται άτομα με γνώση του θέματος, η JP Morgan σχεδιάζει να ολοκληρώσει τη μεταφορά των assets στη θυγατρική της με έδρα τη Φρανκφούρτη, έως τα τέλη του 2020.

Πριν λίγες μέρες άλλωστε, η ίδια τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα μετακινηθούν άμεσα 200 ανώτερα στελέχη της από το Λονδίνο σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς οι αξιωματούχοι της θεωρούν δύσκολη την επίτευξη εμπορικής ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ήδη 200 traders έχουν ειδοποιηθεί να μετακομίσουν σε πόλεις όπως το Μιλάνο, η Φρανκφούρτη και η Μαδρίτη με συμβόλαιο τουλάχιστον ενός έτους. 

Τον Ιανουάριο, η τράπεζα είχε επίσης ανακοινώσει ότι θα επεκτείνει σημαντικά το κέντρο της στο Παρίσι ως μέρος των σχεδίων μετεγκατάστασης ορισμένων υπηρεσιών από το Λονδίνο, μετά το Brexit.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες και εταιρείες χρηματοπιστωτικών του κόσμου έχουν ήδη αναζητήσει νέα έδρα σε άλλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις και έχουν κάνει μεταφορές κεφαλαίων. Υπολογίζεται ότι η Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citi και Deutsche Bank έχουν μεταφέρει συνολικά πάνω 500 δισ. ευρώ εκτός Λονδίνου.

Η Βρετανία η οποία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου, έχει εισέλθει σε μία μεταβατική περίοδο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Στο τέλος αυτής της περιόδου, οι εταιρείες του ισχυρού City του Λονδίνου θα χάσουν το "διαβατήριο" που  τους επιτρέπει να λειτουργούν ελεύθερα στην Ευρώπη. Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση, που πρέπει κατά την διάρκεια αυτής της μετάβασης να διαπραγματευθούν τους όρους της μελλοντικής τους σχέσης, θα πρέπει να συμφωνήσουν και επί ενός καθεστώτος ισοδυναμίας για να περιορισθούν τα προβλήματα.

Με φόντο τα παραπάνω, η Ένωση Χρηματοοικονομικών Αγορών στην Ευρώπη (AFME) υπολόγιζε σε έκθεση του 2018 ότι οι τράπεζες είχαν παράγωγα, μετοχές και ομόλογα αξίας 1,1 τρισ. ευρώ στα βιβλία τους στο Λονδίνο εκ μέρους πελατών στις 27 χώρες, που θα παραμείνουν στην Ε.Ε. Η συνολική αξία του ενεργητικού του χρηματοοικονομικού τομέα είναι 8 τρισ. Η εταιρεία EY εκτιμά ότι ενεργητικό 800 δισ. στερλινών (περίπου 925 δισ. ευρώ) θα φύγει από το Σίτι προς άλλες πόλεις της Ένωσης. Πάντως η Φρανκφούρτη υπολογίζει ότι μόνο εκείνη θα δει ενεργητικό 750 με 800 δισ. ευρώ να εισέρχεται σε εκείνη από το Λονδίνο.