Βλ. Πούτιν: Ευθύνες σε Σ. Αραβία και κορονοϊό για την κατάρρευση του πετρελαίου

Βλ. Πούτιν: Ευθύνες σε Σ. Αραβία και κορονοϊό για την κατάρρευση του πετρελαίου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέκρινε για την κατάρρευση στις τιμές του πετρελαίου την στάση που τήρησε η Σαουδική Αραβία στην σύνοδο της συμμαχίας των κρατών που απαρτίζουν τον ΟΠΕΚ+, ήτοι τα κράτη - μέλη του ΟΠΕΚ, από κοινού με τη Ρωσία και κάποιες μικρότερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι και η πανδημία του κορονοϊού έχει επιδράσει στην πτώση της ζήτησης σε πετρέλαιο παγκοσμίως.

«Η κατάσταση στην παγκόσμια αγορά είναι δύσκολη και η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε αισθητή πτώση της ζήτησης σε ενεργειακές πηγές» δήλωσε ο Βλ. Πούτιν κατά την διάρκεια σύσκεψής μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, με θέμα την επικρατούσα κατάσταση στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι για να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην διεθνείς αγορές θα πρέπει να μειωθεί η παραγωγή κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Από πλευράς του ο Νόβακ, συμφωνώντας με την εκτίμηση του Βλ. Πούτιν, τόνισε πως για να αποκατασταθεί η σταθερότητα στον κλάδο πρέπει να υπάρξουν από κοινού προσπάθειες για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου στις οποίες θα πρέπει να συμμετάσχουν όλες οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ, καθώς και άλλες χώρες ανεξαρτήτως αν είναι μέλη του ΟΠΕΚ.