Αυστρία: Πρώτο με διαφορά το κόμμα του Κουρτς δείχνουν τα exit polls

Αυστρία: Πρώτο με διαφορά το κόμμα του Κουρτς δείχνουν τα exit polls

Σε εκλογικό θρίαμβο οδεύει το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών του Σεμπάστιαν Κουρτς, καθώς σύμφωνα με τα exit polls συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 37%, διασφαλίζοντας μεγάλη διαφορά τόσο από τους Σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι φέρονται να συγκεντρώνουν 22,5%, καταγράφοντας απώλειες άνω του 4%, όσο και από το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας 17%, το οποίο βλέπει την εκλογική του επιρροή να συρρικνώνεται.

Νωρίτερα στις κάλπες προσήλθαν περίπου 6 εκατ. ψηφοφόροι οι όποιοι κλήθηκαν να εκλέξουν τους αντιπροσώπους στη Βουλή τους για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αν τα exit polls επιβεβαιωθούν, το βάρος θα πέσει στις μετεκλογικές συνεργασίες για τις οποίες τα σενάρια είναι πολλά.

Έτσι, δεν αποκλείεται επανάληψη μιας δεξιόστροφης κυβέρνησης από την συνεργασία της κεντροδεξιάς με τους ακροδεξιούς, ή ένας μεγάλος συνασπισμός με τον Σεμπάστιαν Κουρτς να συνεργάζεται με τους Σοσιαλδημοκράτες, ή ακόμη και συνεργασία της κεντροδεξιάς με τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους.

Κανονικά, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξάγονταν τον Οκτώβριο του 2022, η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη όμως κατέστη αναγκαία μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ του Ελεύθερου Κόμματος (FPO) και του Λαϊκού Κόμματος (OVP), τον περασμένο Μάιο.

Το «διαζύγιο» των δύο συμμάχων αποτέλεσε συνέπεια σκανδάλου, σύμφωνα με το οποίο ο τότε επικεφαλής του FPO και αντικαγκελάριος, Χάιντς Κρίστιαν-Στράχε, φερόταν να συνομιλεί με την ανιψιά ενός ολιγάρχη από τη Λετονία.

Αντικείμενο της συνομιλίας εκτιμάτο ότι αποτελούσε η παροχή πλουσιοπάροχων κρατικών συμβάσεων, με αντάλλαγμα την εκλογική και πολιτική βοήθεια του ολιγάρχη.