Αυστρία: Παραιτήθηκε ο υπ. Υγείας επικαλούμενος εξάντληση από τη διαχείριση της πανδημίας

Αυστρία: Παραιτήθηκε ο υπ. Υγείας επικαλούμενος εξάντληση από τη διαχείριση της πανδημίας

Ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας Ρούντολφ Ανσόμπερ ανακοίνωσε ότι παραιτείται διότι η υπερκόπωση εξαιτίας της αντιμετώπισης της πανδημίας έχει επηρεάσει την κατάσταση της υγείας του.

«Δεν θέλω να εξουθενώσω τον εαυτό μου», δήλωσε ο 60χρονος Ρούντολφ Ανσόμπερ, που προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων, εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού του Σεμπάστιαν Κουρτς, διευκρινίζοντας ότι υποφέρει από υπέρταση και εξάντληση.

 Ο γιατρός γενικής ιατρικής Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν νέος υπουργός Υγείας

Δύο ώρες μετά την ανακοίνωση της παραίτησης, για λόγους υγείας, του έως τώρα υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Αυστρίας Ρούντολφ Άνσομπερ, ο οποίος προέρχεται από τους Πράσινους που συγκυβερνούν με το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ παρουσίασε το μεσημέρι ως διάδοχό του στο υπουργείο, τον γιατρό, ιδρυτή και από τους διευθυντές του Κέντρου Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στη Βιέννη Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν.

Ο νέος υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών θα ορκιστεί την ερχόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου ενώπιον του Αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και μέχρι τότε καθήκοντα θα ασκεί ο αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ.

Στις πρώτες του δηλώσεις κατά την παρουσίαση του το μεσημέρι, ο νέος υπουργός Υγείας τόνισε ότι έχει τον μεγαλύτερο σεβασμό για τη νέα αποστολή του, για την ανάληψη της οποίας υπήρξε δύσκολη η απόφαση, σημειώνοντας πως, «εάν δεν έχεις ενδοιασμούς εν μέσω πανδημίας να γίνεις υπουργός Υγείας και ως εκ τούτου κορυφαίος διαχειριστής της κρίσης, τότε σου λείπει ο σεβασμός για την αποστολή».

Ο ίδιος, το 2019, ως μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας των Πράσινων διαπραγματεύτηκε το σύμφωνο συνασπισμού για την παρούσα ομοσπονδιακή κυβέρνηση (Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων) οπότε γνωρίζει την πολιτική.

Κατά την άποψή του νέου υπουργού, ο οποίος είναι πατέρας δύο παιδιών σχολικής ηλικίας, αυτή την στιγμή το lockdown στις ανατολικές περιοχές της Αυστρίας (το οποίο ισχύει μέχρι τις 2 Μαίου) είναι η μόνη δυνατότητα για την αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού μολύνσεων, ενώ σημαντικό είναι να ανοίξουν σύντομα και πάλι τα σχολεία.

Πριν την παρουσίαση του νέου υπουργού, ο αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ ευχαρίστησε τον απερχόμενο Ρούντολφ Άνσομπερ, ο οποίος, όπως τόνισε, «προσέφερε απίστευτα», έχοντας δώσει τα πάντα σε προσπάθεια και αφοσίωση καθημερινά στη διάρκεια της πανδημίας, εργαζόμενος χωρίς διάλειμμα για την προστασία της υγείας, «κάτι που αποτελεί ηράκλειο άθλο», και έχοντας λάβει πολλές δύσκολες αποφάσεις, τις οποίες εκπροσωπούσε με υπευθυνότητα.