7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Αυστραλία: Αίτημα στην ΕΕ για την αποστολή ενός εκατ. εμβολίων

Αυστραλία: Αίτημα στην ΕΕ για την αποστολή ενός εκατ. εμβολίων

Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδεσμεύσει ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 για να βοηθήσει την Παπούα Νέα Γουινέα στη μάχη της κατά ενός επικίνδυνου ξεσπάσματος της νόσου, το οποίο σύμφωνα με τις αρχές θα μπορούσε να μεταδοθεί σε άλλες περιοχές της ίδιας περιφέρειας.

Το αίτημα αυτό μπορεί να προκαλέσει νέες εντάσεις μεταξύ της Καμπέρα και των Βρυξελλών, μετά από κατηγορίες για εθνικισμό των εμβολίων, αφού η ΕΕ εμπόδισε πρόσφατα την αποστολή ενός φορτίου εμβολίων με προορισμό την Αυστραλία.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε σήμερα ότι τα για τα εμβόλια έχει υπογραφεί συμβόλαιο με την Αυστραλία, ενώ τώρα υπάρχει άμεση ανάγκη για τη διάθεσή τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση των περιστατικών μόλυνσης στην Παπούα Νέα Γουινέα, νησιωτικά τμήμα της οποίας απέχουν ελάχιστα από περιοχές της Αυστραλίας.

«Έχουμε υπογράψει συμβόλαιο για αυτά. Έχουμε πληρώσει και θέλουμε να δούμε τα εμβόλια αυτά να έρχονται εδώ, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον πλησιέστερο γείτονά μας, την Παπούα Νέα Γουινέα, με τις άμεσες ανάγκες που έχουν στην περιοχή μας», δήλωσε ο Μόρισον σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα. Η Αυστραλία θα διαθέσει 8.000 εμβόλια τοπικής παραγωγής κατά της COVID-19 στην Παπούα Νέα Γουινέα, αντιδρώντας άμεσα στο ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ θα καταστήσει διαθέσιμες τις ένα εκατομμύριο δόσεις μόλις φτάσουν από την Ευρώπη, όπως είπε ο ίδιος.

«Είναι η οικογένεια μας. Είναι οι φίλοι μας. Είναι οι γείτονες μας. Είναι οι συνεργάτες μας», δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους στην Καμπέρα. «Μας συμπαραστέκονται πάντα και εμείς θα τους συμπαραστεκόμαστε πάντα. Αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Αυστραλίας, αλλά και τα συμφέροντα της περιοχής μας».

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, η ΕΕ, μετά από αίτημα της Ιταλίας εμπόδισε ένα φορτίο 250.000 του εμβολίου της AstraZeneca με προορισμό την Αυστραλία, επικαλούμενη την έλλειψη εμβολίων στην Ευρώπη. Αργότερα, αρνήθηκε το αίτημα της Αυστραλίας για επανεξέταση της απαγόρευσης. Πρόκειται για την πρώτη άρνηση από τότε που οι Βρυξέλλες εγκατέστησαν ένα μηχανισμό παρακολούθησης της ροής των εμβολίων στα τέλη Ιανουαρίου.

Η Παπούα Νέα Γουινέα έχει επίσημα αναφέρει άνω των 2.300 περιστατικών μόλυνσης από την έναρξη της πανδημίας, ένας αριθμός για τον οποίο οι ειδικοί εκτιμούν ότι υποβαθμίζει την πραγματική διάσταση του ξεσπάσματος των μολύνσεων. Ο πρωθυπουργός της Παπούα Νέα Γουινέα Τζέιμς Μαράπε δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η χώρα του κατέγραψε 97 περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 μέσα στο προηγούμενο 24ωρο.

Ο Μαράπε παρότρυνε τους κατοίκους της Παπούα Νέα Γουινέα να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, αλλά η έκκληση του έγινε αφού χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να θρηνήσουν το θάνατο του Μάικλ Σομάρε, πρώτου πρωθυπουργού της νησιωτικής αυτής χώρας μετά την ανεξαρτησία της από την Αυστραλία. Ο Αυστραλός υγειονομικός αξιωματούχος Πολ Κέλι δήλωσε ότι ο περιορισμένος αριθμός διαγνωστικών τεστ που έγιναν στην Παπούα Νέα Γουινέα έδειξε ανησυχητικά αποτελέσματα.

«Στο νοσοκομείο στο Πορτ Μόρεσμπι, οι μισές από τις γυναίκες που έρχονται εξαιτίας της εγκυμοσύνης τους είναι θετικές» στην Covid-19, δήλωσε ο Κέλι στην Καμπέρα. Ο Μόρισον προειδοποίησε για ένα «ανεξέλεγκτο» ξέσπασμα που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού, με επιπτώσεις όχι μόνο για την PNG, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Από σήμερα τα μεσάνυχτα, η Αυστραλία θα προχωρήσει σε αναστολή όλων των πτήσεων τσάρτερ, αλλά και των ταξιδιών προς την Παπούα Νέα Γουινέα, όπως δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός. Οι αρμόδιες αρχές της Αυστραλίας έχουν ήδη επιταχύνει τη διάθεση του εμβολίου της AstraZeneca στα νησιά του Πορθμού Τόρες αυτή την εβδομάδα, μερικά από τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τη Δυτική Παπούα Νέα Γουινέα. Η Αυστραλία ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή της ότι προσέγγισε τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ινδία, ζητώντας πρόσθετη βοήθεια για την Παπούα Νέα Γουινέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ