Αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική θέλουν οι Γερμανοί
Δημοσκόπηση Die Welt

Αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική θέλουν οι Γερμανοί

Η πλειονότητα των Γερμανών φέρεται να ζητά από την ΕΕ να λάβει αυστηρότερα μέτρα για όσους θέλουν να εισέλθουν παράνομα από τα σύνορα της επιθυμώντας παράλληλα να αλλάξει η πολιτική ασύλου όπως τουλάχιστον αναφέρει η εφημερίδα Welt am Sonntag που επικαλείται σχετική δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 59% των ερωτηθέντων της έρευνας υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου για να «εμποδίζονται όσοι θέλουν να εισέλθουν παράνομα στην ΕΕ».

Το ίδιο ποσοστό τάσσεται υπέρ μιας πιο ελαστικής πολιτικής όσον αφορά την παροχή ασύλου για όσους προέρχονται από περιοχές που βρίσκονται σε περιδεινιση. Την ίδια ώρα το 30% των ερωτηθέντων ήταν αντίθετοι σε αυτό το σενάριο, ενώ το 11% ήταν αναποφάσιστοι.

Προ ημερών, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, τόνισε ότι η υποδοχή προσφύγων δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να αφεθεί μόνο στην Ιταλία, την Μάλτα, την Ελλάδα και την Ισπανία. Παράλληλα, διευκρινίζει ότι η προσπάθεια αναμόρφωσης του ευρωπαϊκού δικαίου ασύλου και μετανάστευσης πιθανότατα δεν θα ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Η κατάσταση «δεν είναι αντάξια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Ζεεχόφερ, με το βλέμμα στην αντιμετώπιση που επιφυλάσσεται από κάποια κράτη-μέλη στους πρόσφυγες που φθάνουν δια θαλάσσης στα σύνορα της ΕΕ.

«Φθάνει ένα σκάφος και στη συνέχεια γίνονται τηλεφωνικές συνομιλίες σε όλη την Ευρώπη: ποιος είναι διατεθειμένος να τους δεχτεί; Δεν είμαστε μόνο μια οικονομική κοινότητα και μια κοινότητα ασφάλειας, αλλά και μια κοινότητα αξιών. Και θεωρώ ότι σε αυτήν την κοινότητα αξιών περιλαμβάνεται και η διάσωση των ανθρώπων από τον θάνατο, η σωτηρία τους από τον πνιγμό», πρόσθεσε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Boris Roessler/dpa via AP