Απέπλευσε το πρώτο πλοίο με σιτηρά από το λιμάνι της Οδησσού

Απέπλευσε το πρώτο πλοίο με σιτηρά από το λιμάνι της Οδησσού

Σήμερα Δευτέρα πραγματοποιήθηκε ο πρώτος απόπλους πλοίου από το λιμάνι της Οδησσού της Ουκρανίας, μετά τη ρωσική εισβολή, μεταφέροντας πάνω από 26.000 τόνους καλαμποκιού. 

Το πλοίο Razoni με σημαία Σιέρα Λεόνε αναμένεται να φτάσει για έλεγχο στα τουρκικά ύδατα στις 2 Αυγούστου, ανακοίνωσε το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο επικαλείται το Reuters, προσθέτοντας ότι ζητήθηκε από όλα τα μέρη να ενημερώσουν τους στρατούς προκειμένη η διέλευση να είναι ασφαλής.

Το JCC, στο οποίο συμμετέχουν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας Τούρκων, έχει ελέγξει την ετοιμότητα του λιμανιού στην Οδησσό, καθώς και την ικανότητα του πλοίου να αναχωρήσει πριν από την έγκριση, ανέφερε.

Χαιρετίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «χαιρετίζει θερμά» τη σημερινή αναχώρηση.

«Ο γενικός γραμματέας ελπίζει ότι αυτό θα είναι το πρώτο από πολλά εμπορικά πλοία βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε και ότι θα φέρει τη σταθερότητα και την αρωγή που είναι απαραίτητες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στα πιο εύθραυστα ανθρωπιστικά πλαίσια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Το πρώτο πλοίο με σιτηρά, το οποίο αναχώρησε από την Ουκρανία στο πλαίσιο συμφωνίας ασφαλούς διέλευσης, θα αγκυροβολήσει στα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης αύριο, Τρίτη, γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) για μια κοινή επιθεώρηση, δήλωσε εξάλλου σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Ο Ακάρ έκανε τη δήλωση σε συνέντευξή του στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το πρώτο φορτίο με ουκρανικά σιτηρά αναχωρεί από το λιμάνι της Οδησσού σήμερα στις 08:30, είχε ανακοινώσει νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αναχωρήσεις μέσω των συμφωνημένων «θαλάσσιων διαδρόμων» καθώς «οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί».

Κουλέμπα: Ανακούφιση για τον κόσμο

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε από την πλευρά του πως η σημερινή επανάληψη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή το Φεβρουάριο, είναι «μια ανακούφιση για τον κόσμο».

«Ημέρα ανακούφισης για τον κόσμο, ιδιαίτερα για τους φίλους μας της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής, καθώς τα πρώτα ουκρανικά δημητριακά αναχωρούν από την Οδησσό έπειτα από μήνες ρωσικού αποκλεισμού. Η Ουκρανία ήταν ανέκαθεν και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος, αν η Ρωσία σεβαστεί το τμήμα της συμφωνίας που της αναλογεί», έγραψε ο υπουργός στο Twitter.

Η Βρετανή υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας έκανε λόγο για «σημαντικό πρώτο βήμα» και κάλεσε τη Μόσχα να μην «εργαλειοποιεί τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων».

«Τα πλοία αυτά πρέπει να έχουν ασφαλή διέλευση. Δεν πρέπει να επαναληφθεί ο ρωσικός βομβαρδισμός του λιμανιού της Οδησσού», αναφέρει η Τρας σε δήλωσή της στο Twitter.

«Ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο Πούτιν μπορεί αληθινά να μετριάσει την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας, που έχει δημιουργήσει, είναι τερματίζοντας τη βάναυση εισβολή του στην Ουκρανία».