8ος χρόνος, ημέρα 2434η
Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022

Αντίθετος με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ o πρόεδρος της Κροατίας

Αντίθετος με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ o πρόεδρος της Κροατίας
AP newsroom

Ο πρόεδρος της Κροατίας ευθυγραμμίζεται με τον Ταγίπ Ερντογάν στο να μην υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς, σύμφωνα με το Newsweek, δήλωσε την Τετάρτη ότι συντάσσεται με τον Τούρκο ομόλογό του που εναντιώνεται στην προσπάθεια των σκανδιναβικών χωρών να γίνουν μέρος του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα αντιταχθεί στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία λόγω της υποτιθέμενης υποστήριξης των χωρών σε Κούρδους μαχητές και άλλες ομάδες που ισχυρίστηκε ότι αποτελούν απειλή για την Τουρκία.

Ο Μιλάνοβιτς ανακοίνωσε ότι θα δώσει εντολή στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κροατίας στο ΝΑΤΟ, Πρέσβη Μάριο Νόμπιλο, να καταψηφίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αναφέρει το Κροατικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο, το κοινοβούλιο της Κροατίας φέρεται να είναι υπέρ της ψηφοφορίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Το Κροατικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας είπε ότι ο Νόμπιλο θα ακολουθήσει τις οδηγίες του υπουργείου και όχι του προέδρου και θα εκτροχιάσει τα σχέδια για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον οργανισμό.

Κατά τη συζήτηση, ο Μιλάνοβιτς ανέφερε ότι δεν θα υποστηρίξει την προσπάθεια των χωρών έως ότου τροποποιηθεί ο εκλογικός νόμος στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

«Αυτό δεν είναι πράξη εναντίον της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά είναι για την Κροατία», είπε ο Μιλάνοβιτς, σύμφωνα με το Κροατικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η Τουρκία σίγουρα δεν θα απομακρυνθεί από το τραπέζι πριν πάρει αυτό που θέλει. Πώς παλεύουμε για τα συμφέροντά μας;»

Ο Μιλάνοβιτς έχει διαφωνήσει δημόσια με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς για το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.