Αντί για γιορτή η Ουάσινγκτον προετοιμάστηκε για... πόλεμο λόγω του Τραμπ

Αντί για γιορτή η Ουάσινγκτον προετοιμάστηκε για... πόλεμο λόγω του Τραμπ

Το κέντρο της Ουάσινγκτον μοιάζει με φρούριο, περιφραγμένο με οδοντωτό συρματόπλεγμα και 25.000 στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Εικόνα πολύ διαφορετική από τις ορκωμοσίες προκατόχων του...

Στο παρελθόν υπήρξαν τελετές όπου πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές κατέκλυσαν το Εθνικό Πάρκο της Ουάσινγκτον, για να τις παρακολουθήσουν από τεράστιες τηλεοπτικές οθόνες. Δεξιώσεις και πάρτι με άφθονη σαμπάνια και πρωτοκλασάτα αστέρια της μουσικής πραγματοποιούνταν σε αίθουσες χορού και συνεδρίων δεκάδων ξενοδοχείων. 

Ωστόσο, το επίπεδο ασφαλείας φέτος είναι άνευ προηγουμένου για πολλούς λόγους. Καταρχήν, η πανδημία του κορονοϊού ανάγκασε τις αρχές να επιτρέψουν τη παρουσία σε 1.000 ανθρώπους, ανάμεσα τους αξιωματούχοι, μέλη του κογκρέσου και πρώην πρόεδροι, την ώρα που σε άλλες χρονιές ορκωμοσίας έδιναν το παρών πάνω από 200,000 άτομα.

Για τον λόγο αυτό, οι πολίτες κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού, ενώ απών θα είναι και ο Τραμπ, ο οποίος θα σπάσει την παράδοση και την ώρα που θα ορκίζεται ο Μπάιντεν, θα έχει εγκαταλείψει την αμερικανική πρωτεύουσα, όντας ο πρώτος πρόεδρος μετά τον Άντριου Τζόνσον το 1869, που αρνείται να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του διαδόχου του.

Σημειώνεται ότι 25.000 μέλη της εθνοφρουράς έχουν φτάσει στην αμερικανική πρωτεύουσα για να την περιφρουρήσουν, υπό τον φόβο νέων επεισοδίων, γεγονός που κάθε άλλο μοιάζει με "γιορτή της δημοκρατίας". Αμερικανικά μέσα σημειώνουν οτι πρόκειται για περισσότερες δυνάμεις από το Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν μαζί.

Οι Μυστικές Υπηρεσίες έχουν ενσωματώσει τον όρο "Πράσινη Ζώνη" στους χάρτες ασφαλείας και οι κάτοικοι της Περιφέρειας της Κολούμπια έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το μονοπάτι που φτιάχτηκε για την τεράστια περιφραγμένη περιοχή που εκτείνεται από δύο τετράγωνα ανατολικά του Καπιτωλίου έως τον ποταμό Πόταμακ, δυτικά του Μνημείου του Λίνκολν.

Με τον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο να δηλώνει ότι την ώρα της ορκωμοσίας θα πετάει για τελευταία φορά με το Air Force One για το Mar a Lago, ο λόγος του Μπάιντεν θα είναι ενωτικός. Λεπτομέρειες δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ο λόγος αλλάζει διαρκώς και εξαιτίας των εξελίξεων και λόγω της συνήθειας του νέου Προέδρου να σβήνει και να γράφει μέχρι την τελευταία στιγμή. 

Σημειώνεται ότι η ορκωμοσία πραγματοποιείται από τον εκάστοτε πρόεδρο των Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ υπό αυστηρό τελετουργικό το οποίο κάθε εκλεγμένος πρόεδρος πρέπει να τηρεί απαρέγκλιτα: ο νέος πρόεδρος δίνει τον όρκο με το αριστερό χέρι επί της Βίβλου, με την οποία είχε ορκιστεί ο Αβραάμ Λίνκολν, και το δεξί χέρι προτεταμένο.

Στη συνέχεια, ο νέος πρόεδρος εκφωνεί λόγο, χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια.

Μετά το τελετουργικό, ο πρόεδρος ηγείται πομπής από το Καπιτώλιο στον Λευκό Οίκο δια μέσου της Λεωφόρου Πενσιλβάνιας και προσφέρει την ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να δουν από κοντά τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, ο νέος πρόεδρος θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο, όπου βάσει της παράδοσης το πρώτο πράγμα που θα δει στο γραφείο του είναι μία επιστολή του απερχόμενου προέδρου.