Αν. Μέρκελ: Το πρόγραμμα Μητσοτάκη δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης

Αν. Μέρκελ: Το πρόγραμμα Μητσοτάκη δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης

Την πεποίθηση ότι το οικονομικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης «θα φέρει καλές δυνατότητες για περισσότερη ανάπτυξη και απελευθέρωση αναπτυξιακών δυνάμεων» εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ και χαρακτήρισε θετικό στοιχείο την πρόσφατη επιτυχή έκδοση ομολόγου στις αγορές, όπως μετέδωσε η αντοποκρίτρια του Αθηναϊκού πρακτορείου στο Βερολίνο.

Η κ. Μέρκελ παρέπεμψε, δε, στο Eurogroup και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το ελληνικό χρέος, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει πρώτα να δούμε τι θα κάνει (ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης) και πώς θα το κάνει», ενώ αναφέρθηκε και στην «πάρα πολύ καλή συνεργασία» που είχε με τον τέως πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήκει στη δική μου κομματική οικογένεια και για αυτό τον γνωρίζω ήδη εδώ και καιρό και ξέρω ότι σε ό,τι αφορά τις οικονομικές εξελίξεις έχει ένα διαφοροποιημένο πρόγραμμα από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι η πολιτική μου πεποίθηση, θα φέρει καλές δυνατότητες για περισσότερη ανάπτυξη και απελευθέρωση των αναπτυξιακών δυνάμεων στην Ελλάδα. Τότε θα πρέπει να δούμε πώς θα είναι η εξέλιξη -είναι πολύ θετικό ότι η Ελλάδα μπόρεσε να εκδώσει ένα ομόλογο στις αγορές το οποίο αξιολογήθηκε πολύ καλά- και οι υπόλοιπες συζητήσεις πρέπει να γίνουν με το Eurogroup και την Επιτροπή. Αλλά σίγουρα πρέπει πρώτα να δούμε τι θα κάνει και πώς θα το κάνει. Το Eurogroup είπε ότι δεν θα υπάρξει τώρα άμεσα κάποια έκπτωση επειδή υπήρξε αλλαγή κυβέρνησης. Τώρα, ας δούμε τις περαιτέρω εξελίξεις», δήλωσε η κ. Μέρκελ κατά την διάρκεια της καθιερωμένης θερινής συνέντευξης που παραχώρησε σήμερα στο Βερολίνο.

Για το κ. Τσίπρα, η καγκελάριος δήλωσε ότι παρά τις πολιτικές διαφορές, «που υπήρχαν βεβαίως πολλές», συνεργάστηκε μαζί του «πάρα πολύ καλά». Αυτό δεν ήταν δεδομένο, όπως τόνισε και υπενθύμισε την πρώτη επίσκεψη του τέως πρωθυπουργού στο Βερολίνο. «Αυτό έχει να κάνει με κάτι το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό στην πολιτική μου εργασία και απεδείχθη επιτυχές, ότι ακόμη και αν έχεις εντελώς διαφορετική άποψη, πρέπει να φέρεται ο ένας στον άλλον ανοιχτά, με ειλικρίνεια και έντιμα. Και αυτό δημιούργησε μία βάση εμπιστοσύνης, η οποία δεν τέθηκε υπό αμφισβήτηση από καμία πλευρά, ούτε από εκείνον ούτε από εμένα. Και αυτή (η εμπιστοσύνη) μας συνόδευσε μέσα από πάρα πολύ δύσκολες νυχτερινές συνεδριάσεις», υπογράμμισε η κ. Μέρκελ.