Αλ. Τσίπρας: Ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ

Αλ. Τσίπρας: Ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ

«Η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά να αποτελεί καταλύτη και γέφυρα του ευρωαραβικού διαλόγου», τόνισε ο πρωθυπουργός σε παρέμβασή του, απόψε, στην πρώτη σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αραβικού Συνδέσμου, που πραγματοποιείται στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου και επανέλαβε την θέση του για την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους.

Αναφερόμενος στο θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «είναι ίσως η διαχρονικότερη πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού: Η επίτευξη βιώσιμης λύσης δύο κρατών και ειρηνικής και ασφαλούς συνύπαρξης Ισραηλινού και Παλαιστινιακού λαού, μέσω της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους επί τη βάσει των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ». «Αυτός», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «παραμένει ο στόχος μας».

Σημείωσε ακόμα, τη συμβολή της Αιγύπτου «στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κατάστασης ασφαλείας στη γειτονική μας Λιβύη και την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας, καθώς και τον ενεργό της ρόλο, μαζί με άλλες δυνάμεις, όπως η Ιορδανία [και η Σαουδική Αραβία], στην Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή».