Ακτιβισμός της Διεθνούς Αμνηστίας στην ιταλική πρεσβεία για την Κ. Ρακέτε

Ακτιβισμός της Διεθνούς Αμνηστίας στην ιταλική πρεσβεία για την Κ. Ρακέτε

Σήμερα το μεσημέρι διενεργήθηκε δράση και παράσταση διαμαρτυρίας από τους ακτιβιστές και τις ακτιβίστριες της Διεθνούς Αμνηστίας, στην ιταλική πρεσβεία, για την υπόθεση της Carola Rackete, πλοίαρχου του Sea Watch 3, ενάντια στην (αντί)μεταναστευτική πολιτική του Σαλβίνι και της ιταλικής κυβέρνησης και ενάντια στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρεται:

«Χαιρετίζουμε την αποφασιστικότητα της πλοιάρχου του Sea Watch 3, Carola Rackete, που έθεσε την ελευθερία της σε κίνδυνο για να διασφαλίσει την ασφάλεια των ανθρώπων που διέσωσε: γυναίκες, άντρες και παιδιά, εξαντλημένοι/ες μετά από πάνω από δυο βδομάδες αποκλεισμού στη θάλασσα.

Αυτό που έκανε είναι ξεκάθαρο: έσωσε ζωές. Το γεγονός ότι κατέληξε να συλληφθεί και να διερευνάται για κατηγορίες που συμπεριλαμβάνουν τη διευκόλυνση παράτυπης μετανάστευσης στην Ιταλία, και την επιχείρηση βύθισης πολεμικού πλοίου, βρίσκεται στα όρια του σουρεαλισμού.

Οι δικαστικές αρχές χτες το βράδυ αποφάσισαν ότι η Carola επιτελούσε το καθήκον της διασώζοντας ζωές στη θάλασσα: έτσι, αποδομήθηκαν οι κατηγορίες εναντίον της. Η Carola όμως παραμένει υπό διερεύνηση για την κατηγορία της υποτιθέμενης διευκόλυνσης παράτυπης μετανάστευσης, κάτι που η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί παράλογο. Η ποινική νομοθεσία δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ενάντια σε ανθρώπους που προφανώς επιχειρούν να σώσουν άλλους/ες από θανάσιμους κινδύνους. Καλούμε για την απαλλαγή της Carola Rackete από όλες τις κατηγορίες.

Η Carola Rackete είναι το πρώτο θύμα των νέων μέτρων ασφαλείας που υιοθέτησε η ιταλική κυβέρνηση, με διάταγμα στις 14 Ιουνίου, και που το ιταλικό κοινοβούλιο ενδέχεται να ψηφίσει ως νόμο τις επόμενες βδομάδες. Τα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνουν την απόδοση νέων εξουσιών στον Υπουργό Εσωτερικών, για τον περιορισμό της πρόσβασης σε εθνικά ύδατα για λόγους εθνικής ασφάλειας, ή στην περίπτωση που ένα πλοίο εμπλέκεται στη μεταφορά παράτυπων μεταναστών.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ο/η πλοίαρχος και ο/η ιδιοκτήτης του πλοίου ενδέχεται να υποβληθούν – ο καθένας/καθεμιά – σε διοικητικά πρόστιμα μεταξύ 10.000 και 50.000 ευρώ. Προβλέπεται, επίσης, η κατάσχεση του σκάφους, σε περίπτωση επανειλημμένων παραβάσεων χρησιμοποιώντας το ίδιο σκάφος. Μέτρα σαν αυτά έχουν έναν προφανή πολιτικό σκοπό: να διαλύσουν την αλληλεγγύη και τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα. 

Καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποποιούνται των ευθυνών τους να σώζουν ζωές και να διασφαλίζουν την ασφάλεια των ανθρώπων, πρόκειται για μια συνταγή που θα επιφέρει αμέτρητους περισσότερους θανάτους στη θάλασσα.

Καλούμε τα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου που θα συζητήσουν τα μέτρα αυτά τις επόμενες βδομάδες, να αρνηθούν να ψηφίσουν τον σχετικό νόμο. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στη Sea-Watch και σε πολλούς ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη που υποστηρίζουν την απόσυρση των κατηγοριών εναντίον της Carola Rackete. 

Θα σταθούμε μαζί της μέχρι το τέλος, καθώς και μαζί με όλους τους θαρραλέους υπερασπιστές και υπερασπίστριες ανθρώπινων δικαιωμάτων, που προσπαθούν, απλώς, να βοηθήσουν άντρες, γυναίκες και παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο πνιγμού, ενώ οι ευρωπαϊκές αρχές κάνουν τα στραβά μάτια.

Για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Και γιατί η αλληλεγγύη πάντα θα νικά!».