Ακόμη και η πρώτη δόση του εμβολίου προστατεύει από σοβαρές επιπλοκές
Σερβία - Έρευνα

Ακόμη και η πρώτη δόση του εμβολίου προστατεύει από σοβαρές επιπλοκές

Μαζικοί εμβολιασμοί χωρίς ραντεβού ξεκίνησαν από σήμερα στα μεγάλα αστικά κέντρα της Σερβίας με το εμβόλιο των Pfizer-Biontech. Οι εμβολιασμοί θα γίνονται με ευθύνη των Δήμων και θα μπορούν να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα όσοι το επιθυμούν, ακόμη και οι ξένοι υπήκοοι που διαθέτουν άδεια διαμονής.

Στην Σερβία μέχρι σήμερα εμβολιάστηκαν περίπου δύο εκατομμύρια πολίτες με την πρώτη δόση, ενώ 1,3 εκατομμύρια έλαβαν και τις δύο δόσεις. Στο Βελιγράδι, που αποτελεί την μεγαλύτερη εστία διάδοσης της νόσου, εμβολιάστηκε το 40% του πληθυσμού, ενώ στις ηλικίες άνω των 65 ετών το ποσοστό των εμβολιασθέντων έφτασε το 70%.

Την κυβέρνηση της Σερβίας απασχολεί για την ώρα η μικρή ανταπόκριση των νέων και ιδιαίτερα των φοιτητών οι οποίοι, αν και μπορούν να εμβολιαστούν όποτε θέλουν και με όποιο εμβόλιο θέλουν στα φοιτητικά ιατρεία, δεν προσέρχονται για να το πράξουν.

Εν τω μεταξύ, μεγάλη επιστημονική έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Κραγκούγεβατς όπου φάνηκε η χρησιμότητα του εμβολιασμού. Συγκεκριμένα, στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Υγείας της πόλης Κραγκούγεβατς το διάστημα από 1η Ιανουαρίου και μέχρι την 31η Μαρτίου και στην οποία συμπεριλήφθησαν 23,000 άτομα που εμβολιάστηκαν και 100,000 άτομα που δεν έλαβαν κάποιο εμβόλιο αποδείχθηκε ότι το εμβόλιο, ακόμη και μετά την πρώτη δόση, προστατεύει από τον κορονοϊό όπως επίσης και από τις επιπλοκές της νόσου.

«Ένα άτομο που έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου --οποιουδήποτε εμβολίου από τα τέσσερα που χορηγούνται στην Σερβία-- έχει τέσσερεις φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει από την Covid, ενώ τα άτομα που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις έχουν οκτώ φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, πανεπιστημιακός καθηγητής Ιατρικής Ντέγιαν Μπάσκιτς.

Επισήμανε δε, ότι πολλαπλά είναι τα οφέλη από τον εμβολιασμό και αν κάποιος προσβληθεί από τον ιό και νοσήσει. «Διαπιστώθηκε ότι οι Covid ασθενείς οι οποίοι είχαν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου παρουσιάζουν κατά τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν επιπλοκές, όπως βαριά πνευμονία, ενώ οι ασθενείς που έλαβαν και τις δύο δόσεις δεκαπέντε φορές λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές» ανέφερε ο καθηγητής Ντέγιαν Μπάσκιτς παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.