Ακόμα τρεις νεκροί σε διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζ. Φλόιντ
ΗΠΑ

Ακόμα τρεις νεκροί σε διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζ. Φλόιντ

Ένας νεαρός άντρας έχασε την ζωή του έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε στο Λούισβιλ του Κεντάκι μεταξύ διαδηλωτών και στρατιωτών της Εθνοφρουράς, ενώ ακόμα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ντάβενπορτ της Αϊόβα, όπου τραυματίστηκε σοβαρά και ένας αστυνομικός, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων που σχετίζονται με τις διαδηλώσεις, μετά τις ταραχές που ακολούθησαν την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολη, σε επτά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δίκτυο CNN, το θύμα βρισκόταν μεταξύ διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την βία εναντίον των μειονοτήτων, όταν ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους πυροβόλησαν εναντίον των αντρών της Εθνοφρουράς του Κεντάκι που είχαν αναπτυχθεί στο κέντρο της πόλης για την διατήρηση της τάξης, οι οποίοι και ανταπέδωσαν τα πυρά.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του θύματος, ούτε οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του, ενώ ο επικεφαλής της αστυνομίας σε συνέντευξη τύπου ανέφερε πως σε εξέλιξη βρίσκονται ανακρίσεις και εξέταση βίνετο από την σκηνή του συμβάντος.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγη ώρα από τις αρχές του Ντάβενπορτ της Αϊόβα, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Κυριακής (ώρα ΗΠΑ) στο περιθώριο διαδηλώσεων και συγκρούσεων με τις δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ κατά τη διάρκεια των συμπλοκών τραυματίστηκε σοβαρά και ένας άντρας της τοπικής αστυνομίας.

Οι υπόλοιποι θάνατοι που σχετίζονται με τις διαδηλώσεις έχουν καταγραφεί σε Όκλαντ, Ιντιανάπολη και Σικάγο.

Περισσότερες από 250 συλλήψεις στην Νέα Υόρκη - Ανάμεσά τους και η κόρη του δημάρχου

Οι εικόνες χάους και βίας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο η αστυνομία της πόλης της Νέας Υόρκης προχώρησαν σε παραπάνω από 250 συλλήψεις την περασμένη νύχτα, οι περισσότερες στο Μανχάταν και στο Μπρούκλυν. Από την πλευρά του πάντως, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο, δήλωσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των διαδηλώσεων ήταν ειρηνική, εκτός από εκείνες αργά το βράδυ «οι οποίες δεν θα γίνουν αποδεκτές».

Πρόσθεσε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αστυνομικές δυνάμεις έδειξαν «ενσυναίσθηση» και «σύνδεση» με τους διαδηλωτές, ενώ για αρκετά βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στα σόσιαλ μίντια και απεικονίζουν αμφιλεγόμενες μεθόδους αστυνομικών κατά τα επεισόδια, ο δήμαρχος ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι όλα τα σχετικά περιστατικά βρίσκονται υπό διερεύνηση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες της χτεσινής βραδιάς ήταν και η 25 χρονη κόρη του Δημάρχου, Κιάρα ντε Μπλάζιο, με τον δήμαρχο να δηλώνει ότι νιώθει «περήφανος για αυτήν που νοιάζεται τόσο πολύ ώστε ήταν πρόθυμη να πάει εκεί έξω και να κάνει κάτι γι 'αυτό». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι βάσει της αφήγησης των περιστατικών της σύλληψής της που του έκανε, «έδρασε ειρηνικά», προσθέτοντας ότι η ίδια πιστεύει πως ό,τι έκανε ήταν στο πνεύμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας. 

Σε κλοιό ο διαδηλωτών ο Λευκός Οίκος - Φυγαδεύτηκε ο πρόεδρος Τραμπ

Το κύμα διαδηλώσεων και ταραχών φτάνει μέχρι και έξω από τον Λευκό Οίκο. Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε χτες μπροστά στην επίσημη κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ (το βράδυ της Κυριακής, τοπική ώρα)· φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πλακάτ και βάζοντας φωτιές, πυρπολώντας μάλιστα την ιστορική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη μπροστά από τον Λευκό Οίκο, παρότι στην αμερικανική πρωτεύουσα έχει τεθεί σε εφαρμογή απαγόρευση της κυκλοφορίας κατ’ εντολή της δημάρχου Μιούριελ Μπάουζερ.

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές, ενώ επεισόδια ξέσπασαν και σε άλλες περιοχές της Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, περισσότεροι από 50 πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις έξω από τον Λευκό Οίκο τα τελευταία 24ωρα. 

Όπως μετέδωσε το CNN, την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ μεταφέρθηκε μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια Τραμπ για ένα χρονικό διάστημα σε υπόγειο καταφύγιο, σύμφωνα με αξιωματούχο και αστυνομική πηγή, τη στιγμή που οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Λευκό Οίκο. Στη συνέχεια, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τους υπαλλήλους του να αποφύγουν να μεταβούν για εργασία στις εγκαταστάσεις, ενώ σε περίπτωση που θα έπρεπε να πάνε για δουλειά, να κρύψουν τα πάσο τους μέχρι να φτάσουν σε ένα σημείο εισόδου των μυστικών υπηρεσιών και να τα κρύψουν επίσης φεύγοντας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε 40 πόλεις

Συνολικά σε 40 πόλεις έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία τη νύχτα Κυριακής προς Δευτέρα, κάτι που ωστόσο δεν εμπόδισε τους πολίτες να βγουν και να διαδηλώσουν για ένα ακόμη βράδυ.

Συνολικά 5.000 μέλη της Εθνοφρουράς βρίσκονται σε 15 Πολιτείες και την πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, ενώ άλλοι 2.000 είναι σε ετοιμότητα εφ’ όσον χρειαστεί.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει σε μεγάλες πόλεις στις πολιτείες: Αριζόνα, Καλιφόρνια, Κολοράντο, DC, Φλόριντα, Τζόρτζια, Ιλινόις, Ιντιάνα, Κεντάκι, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Μιζούρι, Οχάιο, Νέα Υόρκη, Ορεγκον, Πενσιλβάνια, Νότια Καρολίνα, Τένεσι, Τέχας, Γιούτα, Βιρτζίνια, Ουάσιγκτον, Γουισκόνσιν.

Οι Πολιτείες Αριζόνα, Τέξας και Βιρτζίνια, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τους κυβερνήτες τους.

Λεηλασίες και βανδαλισμοί

Λεηλασίες καταστημάτων αναφέρθηκαν στην πόλη Σάντα Μόνικα, κοντά στο Λος Άντζελες το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα). Όπως μεταδόθηκε, διαδηλωτές όρμησαν σε καταστήματα σε πεζόδρομο στη Σάντα Μόνικα, όπου προχώρησαν σε λεηλασίες.

Παρόμοια ήταν η κατάσταση και σε καταστήματα στο Μανχάταν. Στο κέντρο της Νέας Υόρκης, διαδηλωτές έβαλαν φωτιές σε αυτοκίνητα, ενώ οχήματα της αστυνομίας καταστράφηκαν. Συνολικά, μόνο στη Νέα Υόρκη έγιναν περισσότερες από 300 συλλήψεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και η κόρη του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, η οποία συμμετείχε σε διαδήλωση στο Μανχάταν το βράδυ του Σαββάτου,,όπως αναφέρει η New York Post.

Στη Φιλαδέλφεια δεκάδες καταστήματα λεηλατήθηκαν σε εκτεταμένες επιδρομές και λεηλασίες, ενώ στη Βοστώνη πυρπολήθηκε ταχύπλοο κρουαζιερόπλοιο. 

Στο Τένεσι ο κυβερνήτης ανέφερε πως η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου και πως απειλείται η ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών τους, ενώ παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί στις περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ όπου γίνονται διαδηλώσεις.

Περίπου 5.000 μέλη της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί σε 26 πολιτείες, και στην Ουάσινγκτον, ενώ 4.100 άτομα συνελήφθησαν μόνο το Σαββατοκύριακο.

Οδηγός κατηύθυνε φορτηγό μέσα σε πλήθος διαδηλωτών

Οδηγός δεξαμενοφόρου κινήθηκε μέσα σε πλήθος διαδηλωτών στον κλειστό διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο 35 West στη Μινεάπολη, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κάποιο άτομο, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο οδηγός του φορτηγού κατέβηκε από το όχημα και υπέστη ξυλοδαρμό από διαδηλωτές, ;όπως αναφέρει το πρακτορείο.

Νέο βίντεο για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Ένα νέο βίντεο για την υπόθεση της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ ήρθε στη δημοσιότητα από τον ακτιβιστή Σον Κινγκ, το οποίο έχει καταγράψει τι συνέβη πριν ο Φλόιντ βρεθεί στο έδαφος και τον αστυνομικό Ντέρεκ Τσόβιν να τον πνίγει με το γόνατό του για εννέα λεπτά.

Όπως δείχνει το βίντεο, ένας από τους τέσσερις αστυνομικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση φαίνεται να χτυπάει τον Φλόιντ ενώ αυτός ήταν ακόμα μέσα στο περιπολικό.

Στο μεταξύ, οι New York Times δημοσιοποίησαν βίντεο στο οποίο περιέχονται όλα τα επιμέρους πλάνα που έχουν καταγράψει τι συνέβη στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολη .

Σύμφωνα με την αναπαράσταση των NYT, οι πρώτοι δύο αστυνομικοί φτάνουν 4 λεπτά μετά την καταγγελία με τον έναν από αυτούς να τραβάει όπλο. Ο ίδιος αστυνομικός 90 δευτερόλεπτα αργότερα τραβάει έξω τον Φλόιντ, του περνάει χειροπέδες και τον ακουμπάει σε έναν τοίχο.

Κάποια λεπτά αργότερα οι αστυνομικοί επιχειρούν να τον βάλουν σε περιπολικό με τον Φλόιντ να πέφτει στο έδαφος και τον Τσόβιν να υποστηρίζει ότι ο 46χρονος τους είπε ότι είναι κλειστοφοβικός και αρνείται να μπει μέσα.

Ακολουθεί η πρώτη κλήση για ιατρική βοήθεια καθώς ο Φλόιντ, όπως λένε, «αιμορραγεί από το στόμα».

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, ο Φλόιντ είπε 16 φορές σε πέντε λεπτά «I can't breathe» («δεν μπορώ να αναπνεύσω»).

Είκοσι λεπτά μετά τη σύλληψη φτάνει ασθενοφόρο με τον Φλόιντ να έχει χάσει τις αισθήσεις του και τον Τσόβιν να συνεχίζει να τον πατά στο λαιμό.

AP Photo/Wong Maye-E