8ος χρόνος, ημέρα 2435η
Σάββατο, 2 Ιουλίου 2022

Αδιέξοδο στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Αδιέξοδο στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Ap Images

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι «απέτυχαν να συμφωνήσουν». «Παραμένουν τα εμπόδια και δεν επιτεύχθηκε η απαιτούμενη ομοφωνία για την προτεινόμενη απαγόρευση πετρελαίου», υπογράμμισε ο Μπορέλ.

Η Ουγγαρία υποστηρίζει ότι η άρνησή της ως προς το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο οφείλεται σε οικονομικούς λόγους και όχι πολιτικούς.«Η συζήτηση θα συνεχιστεί για να δούμε πότε και ποιο κόστος θα πρέπει να αναλάβει κάθε κράτος μέλος», εξήγησε ο Μπορέλ.

Η διάθεση άλλων 500 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία για αγορά όπλων, με την οποία ανεβαίνει το συνολικό ποσό στα 2 δισ. ευρώ, εγκρίθηκε ωστόσο από τους υπουργούς.

Καμία αναγνώριση ρωσικών διεκδικήσεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσει καμία ρωσική διεκδίκηση εδαφών της Ουκρανίας, δήλωσε ακόμα ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Ο Μπορέλ ανέφερε ότι η ΕΕ θα βοηθήσει την Ουκρανία να εξάγει σιτηρά στην Ευρώπη, διευκολύνοντας τις θαλάσσιες μεταφορές, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος και για νέες καλλιέργειες.