Ά. Μέρκελ: Απαραίτητα τα lockdown για να αναχαιτιστεί το τρίτο κύμα

Ά. Μέρκελ: Απαραίτητα τα lockdown για να αναχαιτιστεί το τρίτο κύμα

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τους βουλευτές, σήμερα Παρασκευή, να εγκρίνουν νέες εξουσίες που θα της επέτρεπαν να επιβάλει τον ολικό αποκλεισμό και την απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές με υψηλά ποσοστά μόλυνσης από τον κορονοϊό, λέγοντας ότι η πλειοψηφία των Γερμανών ήταν υπέρ των αυστηρότερων μέτρων.

«Το τρίτο κύμα της πανδημίας κρατάει σταθερά τη χώρα μας», δήλωσε η κα. Μέρκελ, της οποίας η ομιλία διακόπηκε από διαμαρτυρίες βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» που αντιτίθεται στο lockdown. «Οι εργαζόμενοι εντατικής θεραπείας κάνουν τη μία έκκληση μετά την άλλη», απάντησε η κα. Μέρκελ.

Η κυρία Μέρκελ περιέγραψε για μία ακόμη φορά ως «μέτρο που εισάγεται με μεγάλη καθυστέρηση» το «φρένο έκτακτης ανάγκης» για τις περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού και ζήτησε από τους βουλευτές να μην αγνοήσουν τις εκκλήσεις των γιατρών και των νοσηλευτών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

«Μας στέλνουν το ένα SOS μετά το άλλο. Ποιοι είμαστε εμείς που θα το αγνοήσουμε; Δεν πρέπει να τους αφήσουμε μόνους. Η κατάσταση είναι σοβαρή και μάλιστα πάρα πολύ σοβαρή και πρέπει όλοι να την πάρουμε στα σοβαρά», πρόσθεσε η Καγκελάριος, με την ομιλία της να διακόπτεται επανειλημμένα από διαμαρτυρίες βουλευτών της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).

Η Γερμανίδα Καγκελάριος βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής για τη διαχείριση της πανδημίας, με τις εντάσεις μεταξύ της Καγκελαρίας και των πρωθυπουργών των κρατιδίων να είναι έντονες όλο αυτό το διάστημα. Αρκετοί πρωθυπουργοί αντιτίθενται σε αυστηρά μέτρα lockdown, με αποτέλεσμα η κα. Μέρκελ να αναζητά τρόπους να μπορεί η ίδια να αποφασίζει για τη λήψη αυστηρών μέτρων σε περίπτωση που τα κρούσματα βρίσκονται πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκοπεύει να εισαγάγει σχέδιο νόμου, σε στενό συντονισμό με τα κρατίδια, που περιλαμβάνει ένα δεσμευτικό και ολοκληρωμένο lockdown έκτακτης ανάγκης για περιοχές με συχνότητα κρουσμάτων τις τελευταίες 7 ημέρες 100 και άνω», ανέφερε στο Reuters προ ημερών μια πηγή.

Σε ποσοστό μόλυνσης μικρότερο από 100 ανά 100.000 άτομα σε διάστημα επτά ημερών, τα κρατίδια θα διατηρήσουν τον έλεγχο των μέτρων για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. Μεταξύ των μέτρων αναφέρεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 21:00 και 5:00.