«Θα ανοίξουμε τις πύλες και θα σας στείλουμε 3,6 εκατ. πρόσφυγες»

«Θα ανοίξουμε τις πύλες και θα σας στείλουμε 3,6 εκατ. πρόσφυγες»

Σκληρή γλώσσα και ευθεία απειλή προς την Ευρώπη για το προσφυγικό από τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η χώρα του για την στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία δήλωσε ότι θα μπορούσε «να ανοίξει τις πύλες και να στείλει 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες».

«Αν επιχειρήσετε να περιγράψετε την επιχείρησή μας προσπάθεια κατάληψης (εδαφών της Συρίας), θα ανοίξουμε τα σύνορα και θα στείλουμε 3,6 εκατ. πρόσφυγες στην Ευρώπη», είπε ο πρόεδρος Ερντογάν, μιλώντας σε αξιωματούχους του κόμματός τους, AKP.

Παράλληλα κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν ήταν «ποτέ έντιμη και ειλικρινής» με την Τουρκία, στην οποία είχε πει από το 1963 ότι θα γίνει μέλος της, καθώς και ότι η χώρα έχει λάβει μόνο υποσχέσεις από τις Βρυξέλλες.

Όπως είπε ο ίδιος η ΕΕ δεν έχει υλοποιήσει την υποχρέωσή της να στείλει τη δεύτερη δόση από τη βοήθεια ύψους 3 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί για το προσφυγικό, ενώ η χώρα του έχει δαπανήσει 40 δισ. για την καταπολέμηση του ISIS.

Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο Ερντογάν, κατά την επιχείρηση στη βόρεια Συρία οι τουρκικές δυνάμεις «έχουν εξουδετερώσει 109 τρομοκράτες» από χτες το απόγευμα, όταν και ξεκίνησαν τις ενέργειές τους.