Reuters: «Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης αναταράσσει την Ανατ. Μεσόγειο»

Reuters: «Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης αναταράσσει την Ανατ. Μεσόγειο»

Τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, τα κίνητρα της Άγκυρας και τον αντίκτυπο που θα έχει στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου εξετάζει σε αναλυτικό ρεπορτάζ του το Reuters, με τίτλο «η θαλάσσια συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης αναταράσσει την Ανατολική Μεσόγειο».

Ειδικότερα, το διεθνές πρακτορείο αναφέρει ότι αναλυτές εκτιμούν πως σκοπός της Τουρκίας ήταν με την υπογραφή του μνημονίου με την Λιβύη να προκαλέσει συναγερμό σε Ελλάδα και Κύπρο, στέλνοντας μήνυμα ότι είναι έτοιμη να παίξει σκληρά και να επιβάλλει νέες διαπραγματεύσεις για τις χρόνιες διαμάχες της με τις δύο χώρες.

Παράλληλα, το Reuters σημειώνει ότι με αυτή την κίνηση η Τουρκία έθεσε ένα σημαντικό εμπόδιο στις προσπάθειες της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου να κατασκευάσουν τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι αναλυτές, η Τουρκία έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε ΕΕ, Αίγυπτο και Ισραήλ ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να γίνει εκμετάλλευση στα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου και να δοθεί ενεργειακό πλεονέκτημα σε άλλα κράτη.

Την ίδια ώρα, ερχόμενη σε τροχιά σύγκρουσης με την Ελλάδα και την Κύπρο μέσω της συμφωνίας, η Τουρκία αυξάνει και τις εντάσεις της με την ΕΕ, πέρα από τις ήδη υπάρχουσες για την μεταναστευτική πολιτική αλλά και ερωτήματα για τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Το Reuters υποστηρίζει επίσης ότι το Ισραήλ εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικό για την κίνηση της Τουρκίας στην Λιβύη, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ένας λόγος για τη στάση μπορεί αυτή του Τελ Αβίβ μπορεί να είναι ότι ενδεχομένως επιθυμεί να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για την Άγκυρα για την περίπτωση που ο αγωγός EastMed γίνει μη βιώσιμος και χρειαστεί να μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω τουρκικού εδάφους.

reuters

Όσον αφορά τη Ρωσία, το ρεπορτάζ του Reuters σημειώνει ότι παρόλο που Μόσχα και Άγκυρα βρίσκονται σε αντιπαράθεση για την Συρία, υπάρχει συντονισμός των δύο χωρών στην ενεργειακή πολιτική, με την Ρωσία να εμφανίζεται πρόθυμη να επιτρέψει στην Τουρκία να καταστεί ενεργειακός κόμβος.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο άρθρο, η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης βάζει τις δύο χώρες σε αντίπαλα στρατόπεδα στην Λιβύη, όπου ο προσανατολισμός της Ρωσίας είναι προς Χαφτάρ, προσθέτοντας ότι Ρωσία και Τουρκία θα συζητήσουν το ζήτημα σε σύνοδο τον επόμενο μήνα.