Τράπεζες: Ανεβαίνει ο πήχης για μετοχές και κερδοφορία
Shutterstock
Shutterstock

Τράπεζες: Ανεβαίνει ο πήχης για μετοχές και κερδοφορία

Διψήφια απόδοση κεφαλαίων (ROTE) άνω του 10% για φέτος, αλλά και για τα δύο επόμενα έτη προβλέπουν για τις ελληνικές τράπεζες οι περισσότεροι διεθνείς οίκοι στις αναλύσεις τους σε συνδυασμό με περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων πλέον περισσότερο λόγω οργανικής ανάπτυξης, παρά με τιτλοποιήσεις οφειλών, οι οποίες πάντως θα έχουν συνέχεια. Καθώς μάλιστα αναμένονται νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ οι οποίες μπορούν να προσθέσουν έως και 2 δισ. ευρώ  στα καθαρά έσοδα από τόκους των ελληνικών τραπεζών φέτος, η απόδοση των κεφαλαίων τους κινείται σε μεγέθη ευθέως ανταγωνιστικά των καλύτερων και πιο κερδοφόρων τραπεζών της Ευρώπης.

Το αποτέλεσμα είναι οι μετοχές των τραπεζών να κάνουν ράλι με τους διεθνείς οίκοι να εκπονούν εκθέσεις ανεβάζοντας σταθερά τιμές στόχους οι οποίες δικαιολογούνται από τα αποτελέσματα και από συνακόλουθη άνοδο των τιμών. Τώρα οι ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της Wood διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο με προσδοκώμενο πολλαπλασιαστή κερδών P/E στο 8,1, με τιμή προς λογιστική αξία που φθάνει το 0,9 αλλά και με εκτίμηση για απόδοση 10,3% των κεφαλαίων φέτος, 10,8% το 2024 και 10,7% το 2025.

Εφόσον φέρουν αυτά τα ισχυρά, ευρωπαϊκά νούμερα κερδοφορίας οι ελληνικές τράπεζες θα μειώσουν το εκτιμώμενο P/E στο 7,7 του χρόνου και στο 7,1 το 2025. Αντίστοιχα θα μειώσουν την τιμή προς τη λογιστική αξία στο 0,8 του χρόνου και στο 0,7 το 2025.

Το θέμα είναι ότι οι συστημικές τράπεζες αυξάνουν σημαντικά την κερδοφορία τους, ενώ ξεπερνούν διαρκώς τους αρχικούς ακόμα και τους αναθεωρημένους στόχους τους. Αυτό συνέβη ξανά μόλις την περασμένη εβδομάδα με την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ στο επόμενο δεκαπενθήμερο ανακοινώνουν αποτελέσματα και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, οι οποίες επίσης με τα εννεάμηνα αποτελέσματά τους εντυπωσίασαν θετικά και παρακολούθησαν αντίστοιχα το ράλι των τιμών, καθώς υπάρχει προσδοκία ότι θα επιβεβαιώσουν την ανοδική πορεία των μεγεθών τους.

Η πρόσφατη έκθεση της Wood για την Πειραιώς η οποία συστήνει αγορές για όλες τις μετοχές των συστημικών τραπεζών περιελάμβανε και στοιχεία για τις άλλες ελληνικές τράπεζες μετά το ράλι που έχουν κάνει όλες τους. Παρά την εντύπωση που επικρατεί ότι οι τιμές τους έχουν αυξηθεί, οι πολλαπλασιαστές τους παραμένουν μονοψήφιοι τόσο για τα κέρδη σε σχέση με τις τιμές, όσο και στις νέες αποτιμήσεις τους ως προς τη λογιστική αξία.

Ειδικότερα σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ίδιου οίκου:

  • Η Τράπεζα Πειραιώς διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο P/E 4,8 το οποίο υποχωρεί κι άλλο του χρόνου στο 4,3 και φθάνει στο 3,8 το 2025. Επίσης διαπραγματεύεται και στο ήμισυ της λογιστικής αξίας της η οποία θα υποχωρήσει στο 0,4 τα δύο επόμενα χρόνια, στην προβολή των δύο επόμενων ετών.
  • Η Alpha Bank εκτιμάται ότι διαπραγματεύεται με P/E 6,1 που θα υποχωρήσει στο 5,8 και στο 5,4 ενώ η τιμή προς λογιστική αξία υπολογίζεται στο 0,5 φέτος αλλά και στα επόμενα δύο χρόνια.
  • Η Εθνική Τράπεζα διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο P/E 7,3 και με τιμή προς λογιστική αξία 0,8 ενώ η προσδοκία είναι για απόδοση κεφαλαίων 10,1% φέτος που θα φθάσει το 11%.
  • Η Eurobank διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο P/E 6,5 που θα πέσει στο 6,2 του χρόνου και στο 5,9 το 2025, ενώ η τιμή προς λογιστική αξία που εκτιμάται τώρα στο 0,8 θα υποχωρήσει όπως και της Εθνικής επίσης στο 0,7 με μεγάλη άνοδο στην απόδοση κεφαλαίων η οποία εκτιμάται τώρα στο 11,5% για φέτος, το 12,6% του χρόνου και το 12,2% το 2025. 

Πώς συγκρίνουν ευρωπαϊκές τράπεζες και οικονομίες οι JP Morgan και UBS 

Όσον αφορά το επιχείρημα ότι οι ελληνικές τράπεζες προσέγγισαν έτσι ευρωπαϊκούς πολλαπλασιαστές, Έλληνες αναλυτές σχολιάζουν ωστόσο ότι με εκτιμώμενη κερδοφορία ROTE άνω του 12% δεν μιλάμε απλά για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά για την ευρωπαϊκή κορυφή, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις των οίκων (αλλά και της ΕΚΤ επί της ουσίας με τους συντελεστές της στα stresss tests) για καλύτερα μακροοικονομικά στοιχεία και προβλεπόμενη ανάπτυξη πολύ μεγαλύτερη των άλλων χωρών στην ΕΕ. Οι οποίες υποστηρίζουν αντίστοιχα τις προβλέψεις για το growth σε αντιδιαστολή με τις εκτιμήσεις  για τα μάκρο, άρα και το περιβάλλον ανάπτυξης των Ευρωπαίων ανταγωνιστών.

Χαρακτηριστικά στο βασικό σενάριο, άλλης πρόσφατης έκθεσης της Wood το ελληνικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα είναι θετικό (1-2% αύξηση), ακόμη και με την Ευρωζώνη σε ύφεση.

Η JP Morgan με τη σειρά της προ δεκαημέρου, αναβάθμισε τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για το 80% των ευρωπαϊκών τραπεζών που παρακολουθεί με την Ισπανία να σημειώνει τη μεγαλύτερη αναβάθμιση με μέσο όρο 14% το 2023 έναντι του μέσου όρου του κλάδου στο 7%.

Στην έκθεση αναφέρεται, ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαπραγματεύονταν στα μέσα Φεβρουαρίου με πολλαπλασιαστές 7,9  και με μέση λογιστική αξία 0,9 για εκτιμώμενη απόδοση κεφαλαίων  ROTE 11,9% το 2024. Το σενάριο για το ράλι που κάνουν οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές  σύμφωνα με τον οίκο είναι η αναμενόμενη αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) ταυτόχρονα με περικοπές δαπανών. Αλλά σύμφωνα με τους νέους στόχους των ευρωπαϊκών τραπεζών για φέτος τα καθαρά έσοδα από τόκους με τις προβλέψεις τους για τα αποτελέσματα στο τέταρτο τρίμηνο, άφηναν περιορισμένο περιθώριο ανόδου των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) σύμφωνα με τη JP Morgan.

Και η UBS επίσης στα μέσα Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε εκτιμήσεις για άνοδο  3% του ΑΕΠ φέτος για την ελληνική οικονομία. Η UBS προέβλεψε  επίσης ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να φέρει υπεραποδόσεις, τράπεζες και ελληνικά ομόλογα. Για τις τράπεζες προβλέπει διψήφια αύξηση κερδοφορίας 10% φέτος και μείωση των κόκκινων δανείων στο 5%.