Τράπεζες: Με ισχυρούς ισολογισμούς επεκτείνονται στο εξωτερικό - Ο σχεδιασμός
Shutterstock
Shutterstock

Τράπεζες: Με ισχυρούς ισολογισμούς επεκτείνονται στο εξωτερικό - Ο σχεδιασμός

Με ενισχυμένα κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες κοιτάζουν προς το εξωτερικό για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, καθώς επιθυμούν να μεγαλώσουν το πεδίο στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Προτεραιότητα για την ανάπτυξή της, μέσω διεθνούς επέκτασης έχει θέσει από καιρό η Eurobank, που έχει και την ισχυρότερη παρουσία σε Βουλγαρία, Κύπρο όπου μεγεθύνεται με την Ελληνική και φέτος θα είναι χρονιά εξελίξεων, αρχής γενομένης από το Μάρτιο, ενώ η τράπεζα ενδιαφέρεται ευρύτερα για την Ινδία και τη Μέση Ανατολή.

Στο μεταξύ όμως, το μεγάλο deal της Alpha Bank με την Unicredit, φέρνει τώρα την τράπεζα στην αφετηρία κινήσεων που θα ενισχύσουν την εξωστρέφειά της καθώς έχει ανοίξει με την παρουσία ισχυρού διεθνούς εταίρου τις προοπτικές για αυξημένη παρουσία και συνέργειες σε νέες αγορές, προϊόντα και υπηρεσίες.

Η Eurobank, όσο και η Alpha Bank έχουν μερικούς κοινούς στόχους όπως είναι τα κεφάλαια από τη Μέση Ανατολή που κοιτάζουν σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά οι δύο ελληνικές τράπεζες διαφοροποιούνται στους υπόλοιπους στόχους τους όπως και στη μέθοδο με την οποία επεκτείνονται, καθώς η Eurobank έχει πλέον κυριαρχικό ποσοστό στην Ελληνική Τράπεζα και θα προχωρήσει μετά την έγκριση των αρχών σε δημόσια πρόταση, ενώ ο σχεδιασμός της προβλέπει την ενοποίηση της τράπεζας με τη συμπληρωματική θυγατρική της στην Κύπρο.

Η Alpha Bank πάλι έχοντας το 9,9% σε μεγάλη ενιαία χρηματοοικονομική οντότητα στη Ρουμανία, στοχεύει να ανοίξει όπως είπε χαρακτηριστικά ο CEO του ομίλου Βασίλης Ψάλτης, «παράθυρο στον κόσμο» για τους πελάτες του ομίλου της με επενδυτικά και τραπεζασφαλιστικά προϊόντα, στην Ελλάδα και τη Νοτιανατολική Ευρώπη, όπου θα δραστηριοποιείται μαζί με την UniCredit.

Η Εθνική Τράπεζα έχει το μεγαλύτερο πλεόνασμα ρευστότητας από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Δοκιμάζει να εισέλθει σε χρηματοδοτικά project του εξωτερικού μέσω γραφείων, ένα σχέδιο όμως που για την ώρα εμποδίζουν τα υψηλά επιτόκια της ΕΚΤ και η συρρίκνωση του δανεισμού στην Ευρώπη. Η τράπεζα είχε προχωρήσει το 2018 σε σαρωτική αποεπένδυση από πλήθος αγορών των Βαλκανίων, όπως και η Τράπεζα Πειραιώς, αλλά διατηρεί μικρές δραστηριότητες ακόμα σε Κύπρο, Βόρεια Μακεδονία και Αίγυπτο.

Ωστόσο, η εμφατική είσοδος μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων στην ΕΤΕ έχει διαφοροποιήσει εντελώς το προφίλ της τράπεζας, μετά το εξαιρετικά επιτυχημένο placement για το 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, με μετόχους τα πλέον ισχυρά διεθνή funds όπως για παράδειγμα τα Fidelity, BlackRock, Capital, Norges και Lazard, Allianz, με άλλα funds μικρότερου συγκριτικά βεληνεκούς μεν.

Οι νέοι μεγάλοι μέτοχοι της τράπεζας είναι πλέον και πελάτες της. Μάλιστα όπως έχει ήδη τονίσει ο CEO της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς η τράπεζα προχωρά το σχέδιο για να γίνει «πλατφόρμα συνεργασιών», αξιοποιώντας τις διεθνείς τάσεις και την τεχνολογία, ώστε να αυξήσει τη διείσδυσή της σε νέες αγορές και υπηρεσίες, και να διευρύνει το πελατολόγιό της στο εξωτερικό, όπως κάνει και στην Ελλάδα.

Με αντίστοιχο σχεδιασμό κινείται για την ώρα και η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς προέχει η αποεπένδυση του δημοσίου για την οποία ετοιμάζεται πυρετωδώς. Ωστόσο, η τράπεζα που αξιοποιεί δυναμικά τις νέες τεχνολογίες, έχει παρουσία μέσω υπηρεσιών και προϊόντων και του δυναμικού Asset Management.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στο εξωτερικό ενεργητικό που ξεπερνάει τα 35 δισ. ευρώ. Εστιάζουν την παρουσία τους στη ΝΑ Ευρώπη, (άνω του 85% του ενεργητικού αυτού) με την Κύπρο και τη Βουλγαρία να είναι τα βασικά σημεία. Το υπόλοιπο ποσοστό αφορά στα χρηματοοικονομικά κέντρα, όπως η Βρετανία, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία.