Κινητικότητα στις ελληνικές τράπεζες
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Deals

Κινητικότητα στις ελληνικές τράπεζες

Δεν μένουν αμέτοχοι στις διεργασίες και ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο οι Έλληνες τραπεζίτες, κινούμενοι για συνεργασίες και εξαγορές, επιβεβαιώνοντας εντός ωρών, το story της ανάπτυξης που εξέθεσε στους διεθνείς επενδυτές στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και οι ίδιοι στις συνομιλίες τους.

Ήδη κι ενώ το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών όπως το sovereign fund της Σαουδικής Αραβίας PIF για μερίδιο στην ΕΤΕ ή της ION και άλλων για μερίδιο στην Πειραιώς, έχει εκφραστεί προς το ΤΧΣ,  έγινε αντιληπτό ότι οι διεργασίες λαμβάνουν χώρα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Έτσι μέσα σε λίγες ώρες ανακοινώθηκε:

  • Η υπογραφή μνημονίου Συνεργασίας της Παγκρήτιας Τράπεζας με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό τη διερεύνηση δυνατότητας για συγχώνευση των δύο τραπεζών ή άλλης συνεργασίας.
  • Η εξαγορά επιπλέον μεριδίου της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου όπου ήταν ήδη μέτοχος και πλέον γίνεται ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας μετά και από έγκριση του deal από τις αρχές.
  • Αναμένεται επίσης, το τελικό σχέδιο του ΤΧΣ για την ανταγωνιστική διαδικασία διάθεσης των μεριδίων τα οποία κατέχει στις ελληνικές τράπεζες.

Πώς η Eurobank γίνεται μεγαλύτερος μέτοχος στην Ελληνική Τράπεζα

Η Ελληνική Τράπεζα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου και είναι σημαντικό ίδρυμα, το οποίο μάλιστα κατά την πιο δύσκολη περίοδο για τις Τράπεζες στην Κύπρο είχε αποφύγει το «κούρεμα» των καταθέσεων. 

Η Eurobank απέκτησε αρχικά το 9,9% των μετοχών της Ελληνικής τον Ιούλιο του 2021, όταν η Third Point Hellenic Recover Fund, απευθύνθηκε ανοιχτά προς όλους διαθέτοντας το μερίδιό της. Η Eurobank είχε τότε συμφωνήσει σε option για την επιπλέον απόκτηση ποσοστού 2,7% από τον ίδιο μέτοχο, το οποίο τελούσε υπό την αίρεση της έγκρισης των αρχών, το οποίο και πραγματοποιήθηκε αργότερα.

Καθώς η Eurobank έχει παρουσία με θυγατρικές στο εξωτερικό ο CEO της Τράπεζας Φωκίων Καραβίας, μετά την εξαγορά αυτή, δέχθηκε και πρόσφατα κατά την παρουσίαση του εννεαμήνου της Τράπεζας ερώτηση για εξαγορές και απάντησε όπως και την τελευταία φορά, ότι η Eurobank εξετάζει τις δυνατότητες αυτές, εφόσον προκύψει η κατάλληλη περίπτωση που θα ταιριάζει στην Τράπεζα. Αλλά είχε προσθέσει ότι τον ενδιαφέρει πρωτίστως η ανάπτυξη είτε οργανικά, είτε μέσω εξαγορών.

Του ζητήθηκε λοιπόν να «στοχεύσει» για ποιες χώρες προβλέπει πιθανότητες για ανάπτυξη και είχε απαντήσει: «Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρος».

Στην περίπτωση της Ελληνικής Τράπεζας, ο μεγαλύτερος μέτοχος ήταν το Wargaming Group Limited, το οποίο μάλιστα είχε ποσοστό 20,61% στην τράπεζα. Το Group φέρεται να είναι λευκορωσικών συμφερόντων, το οποίο ενδέχεται να έπαιξε ρόλο στη διάθεση να μειώσει το μερίδιό του.

Σε κάθε περίπτωση διατηρεί ακόμα ποσοστό 7,20% στην Ελληνική Τράπεζα για το οποίο δεν ενδιαφέρθηκε η Eurobank, καθώς ήδη με το μερίδιο που απέκτησε έχει ποσοστό 26% στην Τράπεζα. Σε περίπτωση που υπερβεί το 30% βάσει της νομοθεσίας η Eurobank θα είναι υποχρεωμένη να κάνει δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών και σύμφωνα με πληροφορίες η τράπεζα δεν ήθελε κάτι τέτοιο. 

Η Eurobank διαθέτει επίσης θυγατρική στην Κύπρο, η οποία όμως εξειδικεύεται αποκλειστικά στο επιχειρηματικό (corporate) τμήμα της τραπεζικής. Αυτό βεβαίως δεν εμποδίζει την τράπεζα από το να επωφελείται από τα έσοδα και κέρδη των συμμετοχών της εξωτερικό όπου η Eurobank έχει παρουσία και θυγατρικές σε Κύπρο, Λουξεμβούργο, Βουλγαρία και Σερβία.