Πειραιώς: Κινείται σε ρυθμούς placement - Οι προσδοκίες και τα κέρδη ρεκόρ

Πειραιώς: Κινείται σε ρυθμούς placement - Οι προσδοκίες και τα κέρδη ρεκόρ

Ένα placement μετοχών του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, επιθυμούν στη Τράπεζα Πειραιώς για την ιδιωτικοποίησή της από το Μάρτιο του 2024 και σύμφωνα με πηγές της διοίκησης αυτό είναι το ιδανικό μέγεθος που έχει νόημα και μπορεί να φέρει επιτυχία αντίστοιχη της Εθνικής Τράπεζας.

Εκτιμούν μάλιστα ότι σε αυτήν την περίπτωση θα δούμε και αντίστοιχη υπερκάλυψη με της Εθνικής, καθώς υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης για τον τραπεζικό όμιλο που βελτιώνεται και μεγεθύνεται με καταιγιστικούς ρυθμούς, ενώ αποτιμάται χρηματιστηριακά στο περίπου στο ήμισυ της λογιστικής αξίας και με ισχνό πολλαπλασιαστή κερδών κάτω του 5.

Αυτήν τη στιγμή, κατά την οποία η στοχοθεσία-guidance για την ερχόμενη τριετία που αναμένεται πριν από τη διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ, θα έχει τοποθετήσει σύμφωνα με πληροφορίες τον πήχη των καθαρών κερδών στο 1 δισ. ευρώ. Το δισεκατομμύριο είναι σημαδιακό για την Πειραιώς, τόσο για το placement, όσο και για τα κέρδη.

Βεβαίως διάθεση μεριδίου μετοχών αξίας ενός δισ. ευρώ αντιστοιχεί περίπου στο σύνολο των μετοχών του ΤΧΣ τουλάχιστον με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση, χωρίς ασφαλώς αυτό να σημαίνει ότι η τράπεζα δεν έχει τα φόντα να αποκτήσει υψηλότερη, εφόσον έχει τρέξει δυνατά για το φίνις του 2023. Θα ανακοινώσει ισχυρά αποτελέσματα στο τέλος Φεβρουαρίου κι έχει και επιπλέον ατού που η διοίκηση δεν έχει προβάλει ακόμα. Δεν είναι πάντως το μέρισμα 10% των κερδών της φετινής χρήσης, το «μυστικό»…

Η Τράπεζα θα ανακοινώσει στο τέλος της χρονιάς μειωμένο δείκτη κόκκινων δανείων κάτω του 5% κι έχοντας αυξήσει τα κεφάλαιά της στοχεύει να αυξήσει και τα μερίσματά της προς το επίπεδο 25% επί των κερδών στις επόμενες χρήσεις, με πρώτο στόχο το 15% από τα κέρδη του 2024 με το ισχύον guidance και ενόψει ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα της χρονιάς που φεύγει.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, δεν έχει κρύψει ότι θα ήθελε να διατεθεί το σύνολο του μεριδίου του ΤΧΣ, αλλά δεν πιέζει προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς αντιλαμβάνεται το ρόλο της διοίκησης στη διάθεση μετοχών της τράπεζας, ως δημιουργού των προϋποθέσεων, για να επιτύχει ο στόχος επαναφοράς της, σε ιδιώτες μετόχους.

Ωστόσο, στην Πειραιώς ως ιδανικό σενάριο θα έβλεπαν σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, διάθεση μετοχών έως 150 εκατ. ευρώ σε Έλληνες ιδιώτες και το μεγαλύτερο μέρος σε σοβαρά ξένα σπίτια του εξωτερικού και σε ελληνικά Αμοιβαία και Ταμεία.

Μετά τις πρώτες επιτυχίες, όλη η τράπεζα έδειξε ότι συντονίστηκε σε κοινούς στόχους και τα στελέχη της διοικητικής ομάδας κινούνται πυρετωδώς για να φέρουν αποτελέσματα και να αυξήσουν την αξία της Πειραιώς, φροντίζοντας να μην μείνουν κρυμμένες οι προοπτικές ανάπτυξης του ομίλου, ειδικά ενόψει της τελικής ευθείας.

Από την πλευρά της διοίκησης ο κ. Μεγάλου έχει πει ότι θα ήθελαν να δοθεί η ευκαιρία να πάρουν καλά μερίδια μετοχών, μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές κι όχι βραχυχρόνια κερδοσκοπικά funds. Μεγάλοι και σοβαροί ξένοι παίκτες, όπως Fidelity και BlackRock, αναφέρονται ως παραδείγματα.

Θετική εντύπωση στο μεταξύ αφήνει ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής John Paulson, ο οποίος αποδεικνύεται υποστηρικτής των προσπαθειών της διοίκησης και στηρίζει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

Η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδοτεί την ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση, επενδύει η ίδια στην ψηφιοποίηση κι η διοίκηση έχει πάντα ως πιλότο το αυξανόμενο έσοδο από τόκους. Κινείται επίσης με ταχύτητα στον τομέα της διαχείρισης κεφαλαίων, όπου τα assets αυξήθηκαν περισσότερο από 1,5 δισ. ευρώ, στο εννεάμηνο φθάνοντας τα 8,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μεγάλου επίσης δίνει κατεύθυνση για τη διαμόρφωση σταθερών και ισχυρών σχέσεων με την πελατειακή αλλά και την καταθετική βάση, που είναι ο σημαντικός πυλώνας χρηματοδότησης της τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμά ότι ο αριθμός των καταστημάτων έφθασε το βέλτιστο αριθμό και δεν πρόκειται να τα μειώσει.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διοίκηση έχει μακροπρόθεσμα πλάνα αξιοποίησης και βελτίωσης της διασποράς μετοχών για το μεγάλο περιουσιακό στοιχείο της Attica Group, καθώς και της αξιοποίησης των συμμετοχών στον κλάδο της υγείας. Πρόκειται για σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν αποτυπωθεί στην πλήρη δυναμική τους στην κεφαλαιοποίηση της τράπεζας.