Θα έχουμε νέα επεισόδια στην τραπεζική κρίση;
Shutterstock
Shutterstock

Θα έχουμε νέα επεισόδια στην τραπεζική κρίση;

Η τραπεζική κρίση τελείωσε. Δεν το λέμε εμείς. Το δήλωσε ο Τζέιμι Ντάιμον αφού πρώτα η JPMorgan είχε σπεύσει να απορροφήσει τα… απομεινάρια από το κουφάρι της First Republic Bank (FRB). Βέβαια, και ο ίδιος ο Ντάιμον παραδέχεται ότι ο δρόμος είναι γεμάτος εμπόδια καθώς η αμερικανική οικονομία καλείται να αντιμετωπίσει τις νέες αυξήσεις επιτοκίων, την ύφεση και την πτώση του real estate. 

Προς το παρόν, μπορούμε να πάρουμε μια ανάσα, πρόσθεσε ο CEO της μεγαλύτερης σε κεφαλαιοποίηση τράπεζας του πλανήτη. Το ερώτημα που απασχολεί καταθέτες και επενδυτές είναι αν ο Ντάιμον έχει δίκιο. Τελείωσε, πράγματι, η τραπεζική κρίση ή θα υπάρξουν και άλλα τραπεζικά επεισόδια; Ο Γκάρι Κον, για παράδειγμα, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, δήλωσε στο CNBC ότι οι κρίσεις δεν τελειώνουν έτσι εύκολα και προέβλεψε ότι θα υπάρξουν και άλλα προβλήματα στο τραπεζικό σύμπαν. 

Σε ένα Σαββατοκύριακο που εξελίχθηκε σε θρίλερ, η JPMorgan κατέληξε, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις με έντονο παρασκήνιο, σε συμφωνία με το αμερικανικό δημόσιο για να αναλάβει το σύνολο των καταθέσεων της FRB και τα δάνειά της. Από τη μία, το deal ήταν μία λύση για να αποτραπεί η μετάδοση της κρίσης.

Για την ακρίβεια, ήταν μία λύση πριν ανοίξουν οι αγορές και φανεί στα ταμπλό η έλλειψη εμπιστοσύνης στον αμερικανικό τραπεζικό κλάδο μετά από τα επεισόδια των Silicon Valley Bank, Signature Bank και First Republic Bank. Αυτή η αβεβαιότητα είναι που κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι οι πιστωτικές συνθήκες θα επιδεινωθούν περαιτέρω και θα επηρεάσουν αρνητικά την κατανάλωση, ειδικά από τη στιγμή που ο πληθωρισμός και τα επιτόκια παραμένουν στα ύψη. 

Από την άλλη, το αμερικανικό δημόσιο βγαίνει από… τον κόπο, να ασφαλίσει το σύνολο των καταθέσεων της FRB, ακόμη και πάνω από τις 250.000 δολάρια. Με άλλα λόγια, το τελευταίο επεισόδιο της τραπεζικής κρίσης που παίχτηκε μέσα στο τριήμερο της Πρωτομαγιάς τελείωσε με μία προσπάθεια να σταματήσει η… μπόρα που ξέσπασε στις ΗΠΑ με την κατάρρευση της SVB στις αρχές Μαρτίου. 

Τώρα, ανοίγει μεγάλη συζήτηση για τυχόν αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο των ΗΠΑ, με φόντο τις ανασφάλιστες καταθέσεις, οι οποίες συνολικά στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα αγγίζουν τα 8 τρισ. δολάρια. Τι θα συμβεί αν κινδυνεύσουν και άλλες τράπεζες; 

Στην Ουάσιγκτον ο προβληματισμός είναι έντονος. Από χθες εκφράζονται ανησυχίες πως αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και εξασθενήσει περαιτέρω η εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα, υπάρχει κίνδυνος να καταγραφούν μεγάλες ανακατατάξεις στις καταθέσεις (από μικρότερες σε μεγαλύτερες τράπεζες) αλλά και bank run προς εναλλακτικές λύσεις, όπως το εντυπωσιακό επιτόκιο 4,15% που προσφέρει η Apple σε συνεργασία με την Goldman Sachs. 

Σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence (στοιχεία Μαρτίου), η SVB είναι η τράπεζα με το μεγαλύτερο ποσοστό ανασφάλιστων καταθέσεων (άνω των 250.000 δολαρίων) στις ΗΠΑ  με 93,8% και ακολουθεί η BNY Mellon με 92%, η State Street με 91,2%, η Signature Bank με 89,3% και η Northern Trust με 81,6%. Η First Republic ήταν 10η στη λίστα με ποσοστό 67,4%, το οποίο ωστόσο εκτινάχθηκε μετά το bank run του Απριλίου μέσω του οποίου έκαναν φτερά καταθέσεις άνω των 100 δισ. δολαρίων. 

Για το άμεσο μέλλον, ο Ντάιμον είπε στους αναλυτές ότι ενδέχεται να σημειωθεί ένα ακόμη επεισόδιο με μία μικρότερη τράπεζα, αλλά η τραπεζική κρίση δεν θα έχει συνέχεια. Υπάρχουν όμως, πρόσθεσε, και άλλοι κίνδυνοι όπως η επερχόμενη ύφεση και οι επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων στο real estate. Γι’ αυτό οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στη ρητορική που θα χρησιμοποιήσει σήμερα ο Τζερόμ Πάουελ ενώ τα futures των αγορών προεξοφλούν ότι θα γίνουν επιθετικές μειώσεις επιτοκίων μέσα στην επόμενη διετία…