«Πρωταθλήτριες» σε απόδοση και κερδοφορία οι ελληνικές τράπεζες - Σύγκριση με Ευρώπη

«Πρωταθλήτριες» σε απόδοση και κερδοφορία οι ελληνικές τράπεζες - Σύγκριση με Ευρώπη

Ξεπερνούν διαρκώς σε αποδόσεις τον ανταγωνισμό στην Ευρώπη οι ελληνικές συστημικές τράπεζες που κινούνται με ρυθμούς πρωταθλητή σε μία σειρά από μεγέθη: σε απόδοση κεφαλαίων, έσοδα από τόκους αλλά και απόδοση κεφαλαίων σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ. Βεβαίως έχουν από τα υψηλότερα margin, αν και όχι τα υψηλότερα όπως προκύπτει.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ για την απόδοση στο κεφάλαιο (RoE), οι ελληνικές τράπεζες αποδίδουν πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ήταν στο 10,01% στο τέλος του τρίτου τριμήνου πέρυσι, με μέση κερδοφορία 12,89%.

Συγκριτικά, η απόδοση κεφαλαίων RoE των τραπεζών στην Ευρώπη ήταν: Στο Βέλγιο 12,43%, τη Γερμανία, 6,65%, την Ιρλανδία 10,04%, την Ισπανία 12,51%, τη Γαλλία 7,06%, την Ιταλία (είχε υψηλότερο με 13,73%), το Λουξεμβούργο 7,73%, την Ολλανδία 12,38%.

Υψηλότερη απόδοση κεφαλαίων είχαν η Αυστρία με 14,67%, η Πορτογαλία με 15,49% και η Φινλανδία με 14,54%. Σε άλλο δικό τους επίπεδο πάντως σε πλήθος στοιχείων αποδεικνύονται οι τράπεζες των χωρών της Βαλτικής που σε όλα τα στατιστικά παρουσιάζουν υψηλά νούμερα και στην περίπτωση της κερδοφορίας καταγράφονται με ρυθμό από 19,9% για τις τράπεζες στην Εσθονία έως άνω του 25% για Λιθουανία και Λετονία, οι οποίες χρεώνουν πολύ μεγάλα ποσά στους πελάτες τους κι έχουν πολύ μεγάλα επιτόκια.

Αντίστοιχη και καλύτερη εικόνα παρουσιάζεται στο συγγενικό στοιχεία της απόδοσης επί των περιουσιακών στοιχείων RoA σε σύγκριση με της τράπεζες στην Ευρώπη. Εδώ ξεπερνάμε και τις τράπεζες στην Ιταλία και Φινλανδία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η απόδοση RoA των ελληνικών τραπεζών είναι 1,23% έναντι 1,08% της Ιταλίας. Η χαμηλότερη απόδοση είναι των γερμανικών τραπεζών με 0,37%. Κάτω από το 1%, είναι η απόδοση για τις τράπεζες στο Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Φινλανδία. Η Ιταλία, έχει 1,08% και η Πορτογαλία μας ξεπερνά με 1,38%. Η Σλοβενία και οι τράπεζες στη Βαλτική ξεφεύγουν πολύ ανοδικά, με αποδόσεις πάνω από 2% έως και 3%.

Συγκρίνοντας τα καθαρά έσοδα από τόκους σε σχέση με τα συνολικά έσοδα των τραπεζών ανά χώρα προκύπτει ότι οι ελληνικές τράπεζες εστιάζουν στα έσοδα από τόκους που είναι καλά ισορροπημένα σε σχέση με αμοιβές, προμήθειες ή άλλα έσοδα που προκύπτουν από χρεώσεις πελατών ή από trading. Αυτό είναι θετικό στοιχείο για τους πελάτες παρά τις τραπεζικές χρεώσεις που αυξήθηκαν φέτος, αλλά παραμένουν από τις μικρότερες συγκριτικά στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Έτσι τα έσοδα από τόκους των ελληνικών τραπεζών είναι το 79,25% των συνολικών εσόδων τους, ενώ το ποσοστό των εσόδων από προμήθειες και χρεώσεις είναι 16,37%. Μόνο οι τράπεζες της Εσθονίας έχουν μεγαλύτερο ποσοστό εσόδων από τόκους 84,26% σε σχέση με το σύνολο των εσόδων τους στην Ευρώπη. Αντίστοιχα μόνον οι Ολλανδικές και οι τράπεζες της Εσθονίας έχουν μικρότερο ποσοστό εσόδων από χρεώσεις και προμήθειες με 15,39% και 13,22% αντίστοιχα.

Το μικρότερο ποσοστό εσόδων από τόκους έχουν οι γαλλικές τράπεζες με 43,46% και τα μεγαλύτερα έσοδα από προμήθειες και χρεώσεις έχουν με 36,08% και οι ιταλικές με 31,17%. Ο μέσος όρος για τα έσοδα από τόκους έναντι συνολικών εσόδων στην Ευρώπη είναι 60,56%.