Πόσα πρέπει να εκδώσουν οι τράπεζες - Τι δείχνει η μείωση του κόστους
Shutterstock
Shutterstock
Ομόλογα

Πόσα πρέπει να εκδώσουν οι τράπεζες - Τι δείχνει η μείωση του κόστους

Σημαντική μείωση στο κόστος χρήματος για τις ελληνικές τράπεζες επέφερε η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε συνδυασμό με την επιτυχία τους να χτίσουν κεφάλαια βελτιώνοντας όλους τους δείκτες κεφαλαίων παρά την πώληση κόκκινων δανείων στην οποία υποχρεώθηκαν. Έτσι έχουν μειώσει κατά 3% σχεδόν το μέσο επιτόκιο των ομολόγων τους, ενώ απομένουν μόλις 2,8 δισ. ευρώ νέων εκδόσεων ομολόγων μέχρι τον τελικό στόχο των απαιτήσεων για MREL.

Ειδικότερα το συνολικό μέσο κόστος των εκδόσεων ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες είχε ξεπεράσει το 7% το 2022, ενώ κάποια στιγμή επανέλαβε αυτήν την πορεία εντός του 2023, για να υποχωρήσει έντονα όμως στη συνέχεια εντός του έτους, καθώς στην πορεία συνέρρεαν θετικά νέα από τη μεγάλη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών και στη συνέχεια την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος ο μέσος όρος των αποδόσεων έχει μειωθεί κατά 294 μονάδες βάσης. 

Ειδικότερα η ΤτΕ αναφέρει για το θέμα αυτό, ότι «με την  ανακοίνωση των θετικών προοπτικών από τον οίκο S&P τον Απρίλιο για την κρατική πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδος, ο μέσος όρος των αποδόσεων των τραπεζικών ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, σταθμισμένος ως προς την αξία των υποκείμενων ομολόγων, έχει μειωθεί κατά 294 μονάδες βάσης».

Αλλά όπως προκύπτει, η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική και για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών. Αυτό καθώς οι ελληνικές τράπεζες, εκτιμάται ότι έχουν ένα υπόλοιπο νέων εκδόσεων περί τα 2,8 δισ. ευρώ για απαιτήσεις MREL, που μπορούν να δανειστούν με μικρότερο κόστος. Αυτή η εξέλιξη είναι σημαντική εκτιμά η ΤτΕ, «καθώς μετακυλίεται στα αποτελέσματα χρήσης των τραπεζών». 

Όπως αναφέρει, «μετά την αναβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική κατηγορία, οι τέσσερις σημαντικές ελληνικές τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας με μεσοσταθμική απόδοση ύψους 5,5% και διάρκεια 5-6 έτη έως τη λήξη, ενώ πριν από την αναβάθμιση η μεσοσταθμική απόδοση στην έκδοση για ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και ίδιας διάρκειας από τις ίδιες τράπεζες ήταν 7%. 

Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι το επίπεδο των βασικών επιτοκίων είναι υψηλότερο την περίοδο μετά την αναβάθμιση.  Έτσι, επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες ότι η πρόσφατη αναβάθμιση της κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος στην επενδυτική κατηγορία θα συμβάλει σημαντικά και θετικά τόσο στην κερδοφορία όσο και στην ανθεκτικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Τι ομόλογα έχουν εκδώσει οι ελληνικές τράπεζες

Υπολογίζεται ότι απομένει ένα υπόλοιπο νέων εκδόσεων των ελληνικών τραπεζών για απαιτήσεις MREL περί τα 2,8 δισ. ευρώ, καθώς η έκθεση διοικητή της ΤτΕ για το 2023, περιλαμβάνει και στοιχεία μέχρι το τέλος Μαρτίου φέτος. Έτσι οι τέσσερις σημαντικές ελληνικές τράπεζες «έχουν εκδώσει ομόλογα συνολικής αξίας περίπου 15,3 δισ. ευρώ από το 2018. 

Από το υφιστάμενο υπόλοιπο ύψους περίπου 14,4 δισ. ευρώ, τα 8 δισ. ευρώ έχουν αντληθεί μέσω έκδοσης τίτλων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior), ενώ τα 6,4 δισ. ευρώ έχουν αντληθεί με την έκδοση τίτλων χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (subordinated)». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2023 (SRB, MREL Dashboard), λέει η ΤτΕ, «απομένουν περίπου 6,6 δισ. ευρώ που πρέπει να καλυφθούν από αντίστοιχες ομολογιακές εκδόσεις έως το τέλος του 2025. Έκτοτε οι τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα ύψους 3,8 δισ. ευρώ».