Πειραιώς: Μεγάλη ζήτηση για το ομόλογο - Προσφορές 1,45 δισ. ευρώ
Φωτογραφία Αρχείου
Φωτογραφία Αρχείου

Πειραιώς: Μεγάλη ζήτηση για το ομόλογο - Προσφορές 1,45 δισ. ευρώ

Τριπλάσια κεφάλαια προσέφεραν οι επενδυτές στην Τράπεζα Πειραιώς για να συμμετάσχουν στην έκδοση του νέου εξαετούς ομολόγου senior preferred της τράπεζας που σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία. Η ισχυρή ζήτηση για το νέο ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς έφερε πάνω από 1,45 δισ. ευρώ, για το νέο senior ομόλογο 500 εκατ. ευρώ της Πειραιώς.

Όπως ήταν φυσικό η ισχυρή ζήτηση πίεσε το αρχικό επιτόκιο που μειώθηκε στο 5%, ενώ η αρχική τιμολόγηση ήταν περίπου 5,25% εξυπηρετώντας την αποκλιμάκωση του κόστους των εκδόσεων για την Τράπεζα.

Η Πειραιώς μειώνει το κόστος χρηματοδότησής της και αυξάνει περαιτέρω την ήδη υψηλή της ρευστότητα εξασφαλίζοντας την κάλυψη και του στόχου των υποχρεώσεων MREL για το 2025. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη έκδοση senior ομολόγου της Πειραιώς πάλι για 500 εκατ. ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου του 2023, είχε επιτόκιο 6,875%.

Ειδικότερα η Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο κάλυψης κεφαλαίων MREL 21,9% φέτος τον Ιανουάριο, βρέθηκε ήδη πολύ ψηλά, με ποσοστό 24,1%, αγγίζοντας από το τέλος του 2023 την κάλυψη των υποχρεώσεων για το έτος 2025. Ο στόχος για τον Ιανουάριο 2025, είναι στο 24,9%.

Το νέο ομόλογο πρώτης εξοφλητικής προτεραιότητας της Τράπεζας Πειραιώς, έχει διάρκεια έξι ετών με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε χρόνια. Ο τίτλος αναμένεται να λάβει πιστοληπτική αξιολόγηση Βa2 από την Moody’s και και BB- από την Fitch.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει δείκτη ρευστότητας LCR 241% δείκτη δανείων προς καταθέσεις LDR 61%. Ο δείκτης NFSR είναι στο 133% και η καθαρή ρευστότητα (μείον τα δάνεια της ΕΚΤ TLTRO που είναι 3,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να εξοφληθούν φέτος), φθάνει στα 7,1 δισ. ευρώ. Ο δείκτης CET-1 είναι στο 13,2% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 17,8%.

Διαβάστε Περισσότερα