Οι αναταράξεις στις τράπεζες θέτουν σε επιφυλακή ΗΠΑ και Ευρώπη
Shutterstock
Shutterstock

Οι αναταράξεις στις τράπεζες θέτουν σε επιφυλακή ΗΠΑ και Ευρώπη

Οι αναταράξεις στον τραπεζικό τομέα παρακολουθούνται στενά για το ενδεχόμενο να προκληθεί πιστωτική κρίση, όπως δηλώνουν αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι αρχές σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε εγρήγορση για τις επιπτώσεις της πρόσφατης αναταραχής στις τράπεζας μετά την κατάρρευση στις ΗΠΑ των Silicon Valley Bank και Signature Bank, καθώς και την εξαγορά της ελβετικής Credit Suisse από την επίσης ελβετική UBS.

Η περασμένη εβδομάδα έκλεισε με τους δείκτες άγχους στις χρηματοπιστωτικούς αγορές να... «αναβοσβήνουν». Το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης βυθίστηκαν και το κόστος ασφάλισης έναντι τραπεζικών χρεοκοπιών εκτινάχθηκε παρά τις διαβεβαιώσεις των φορέων χάραξης πολιτικής.

Στην τελευταία προσπάθεια να καθησυχάσει τους επενδυτές, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε την Παρασκευή ότι το Συμβούλιο Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSOC) συμφωνεί πως το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι «υγιές και ανθεκτικό».

«Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο για εμάς είναι πόσο αυτές οι τραπεζικές πιέσεις οδηγούν σε μια εκτεταμένη πιστωτική κρίση. Αυτή η πιστωτική κρίση θα επιβράδυνε στη συνέχεια την Οικονομία. Αυτό είναι κάτι που παρακολουθούμε πολύ, πολύ στενά», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι την Κυριακή στο CBS.

Όπως επισήμανε, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί το «αποτύπωμα» που θα έχει το τραπεζικό στρες στην οικονομία και επομένως είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πώς μπορεί να επηρεάσει την επόμενη απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) για τα επιτόκια.

Στο μεταξύ, στην Ευρώπη η ΕΚΤ πιστεύει πως η πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και πληθωρισμού, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της, Λουίς ντε Κίντος.

«Η εντύπωσή μας είναι ότι θα οδηγήσουν σε πρόσθετη αυστηροποίηση των πιστωτικών προτύπων στη ζώνη του ευρώ. Και ίσως αυτό να μεταδοθεί στην οικονομία με όρους χαμηλότερης ανάπτυξης και χαμηλότερου πληθωρισμού», ανέφερε.

Ανησυχητικά σημάδια

Μετά την, με τη μεσολάβηση της ελβετικής κυβέρνησης, εξαγορά της Credit Suisse από την ανταγωνίστρια UBS,  η γερμανική Deutsche Bank βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών.

Οι μετοχές της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας υποχώρησαν κατά 8,5% την Παρασκευή και το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας έκανε απότομο άλμα, ενώ ο δείκτης των κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών SX7P υποχώρησε.

Η ξαφνική έξαρση των εντάσεων για τις τράπεζες δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με το αν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να επιδιώκουν επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να προσπαθήσουν να μειώσουν τον πληθωρισμό, ωθώντας ορισμένους να κάνουν εικασίες για το πότε θα αρχίσουν να πέφτουν τα επιτόκια.

Ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του ομίλου της UniCredit στο Λονδίνο, δήλωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα πρέπει να διαχωρίζουν τη νομισματική πολιτική από τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε μια περίοδο αυξημένων φόβων ότι τα τραπεζικά προβλήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια εκτεταμένη χρηματοπιστωτική κρίση.

«Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Fed και της ΕΚΤ, θα πρέπει να προβούν σε κοινή δήλωση ότι οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων είναι εκτός συζήτησης, τουλάχιστον μέχρι να επιστρέψει η σταθερότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές», ανέφερε ο Νίλσεν.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας αυτή την εβδομάδα, αλλά άνοιξε την πόρτα για παύση περαιτέρω αυξήσεων έως ότου καταστεί σαφές πώς μπορεί να αλλάξουν οι πρακτικές δανεισμού των τραπεζών, μετά την πρόσφατη κατάρρευση της SVB και της Signature Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη.

«Υπάρχουν ορισμένα ανησυχητικά σημάδια. Το θετικό είναι ότι οι εκροές καταθέσεων φαίνεται να έχουν επιβραδυνθεί. Κάποια εμπιστοσύνη αποκαθίσταται μεταξύ των μικρότερων και περιφερειακών τραπεζών», δήλωσε ο Κασκάρι.

Οι αναταράξεις στις τραπεζικές μετοχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού συνεχίστηκαν στο τέλος της εβδομάδας, παρά τις προσπάθειες πολιτικών, κεντρικών τραπεζών και ρυθμιστικών αρχών να διαλύσουν τις ανησυχίες.

«Είδαμε ότι οι κεφαλαιαγορές ήταν σε μεγάλο βαθμό κλειστές τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Εάν αυτές οι κεφαλαιαγορές παραμείνουν κλειστές επειδή οι δανειολήπτες και οι δανειστές παραμένουν νευρικοί, τότε αυτό θα μου έλεγε, εντάξει, αυτό πιθανώς θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οικονομία», δήλωσε ο Κασκάρι και πρόσθεσε: «Επομένως, είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε προβλέψεις σχετικά με την επόμενη συνεδρίαση της FOMC».

Η Fed έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα δανεισμού έκτακτης ανάγκης που έχει ως στόχο να κρατήσει άλλους περιφερειακούς δανειστές μακριά από προβλήματα.

Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι χρηματικά ποσά μεταφέρθηκαν από μικρότερες σε μεγαλύτερες τράπεζες τις ημέρες μετά την κατάρρευση της SVB στις 10 Μαρτίου, αν και ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πιστεύει ότι η κατάσταση είχε «σταθεροποιηθεί».

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Bank: Γιατί οι τράπεζες τρομάζουν τις αγορές

Απολύτως θωρακισμένες οι ελληνικές τράπεζες απέναντι στην κρίση

Επιφυλακή απέναντι στην αυξημένη αβεβαιότητα

NZZ: Η Credit Suisse αντιμετωπίζει πιθανές πειθαρχικές διώξεις