Οι 11 μέρες χάους που οδήγησαν 4 τράπεζες σε κατάρρευση και μία ακόμα στα πρόθυρα
AP
AP

Οι 11 μέρες χάους που οδήγησαν 4 τράπεζες σε κατάρρευση και μία ακόμα στα πρόθυρα

Η ταχύτητα με την οποία τέσσερις τράπεζες κατέρρευσα και μία ακόμα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού έχει κόψει την ανάσα των επενδυτών. Τα σενάρια καταστροφής ήταν ξεχωριστά για κάθε μία από αυτές, όπως επισημαίνει το Bloomberg. 

Η Silvergate ήταν η πρώτη που έσυρε τον καταστροφικό χορό στις τράπεζες των ΗΠΑ, εξαιτίας της έκθεσης της την κατάρρευση της βιομηχανίας του crypto. Με το πράσινο φως της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και την παρέμβαση του Αμερικανικού Οργανισμού Ασφάλισης Καταθέσεων έγιναν προσπάθειες σε συνεργασία με την διοίκηση για αποφυγή της κατάρρευσης. Ωστόσο, η Τράπεζα αναγκάστηκε να ξεπουλήσει περιουσιακά της στοιχεία σε πολύ χαμηλή τιμή για να καλύψει τις αναλήψεις των τρομαγμένων πελατών της και έτσι στις 8 Μαρτίου ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τη λειτουργία της και θα κάνει ρευστοποίηση. 

Ακολούθησε η Silicon Valley η οποία αφού ανακοίνωσε στις 8 Μαρτίου σχέδιο πώλησης μετοχών αξίας 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς και σημαντικές απώλειες από το επενδυτικό της portfolio, είδε τις μετοχές της να πέφτουν 60%. Ωστόσο, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον εξαγοράς της τράπεζας και η  First Citizens BancShares Inc., μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες που κάνουν εξαγορές χρεοκοπημένων τραπεζών εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα αναδειχθεί η πλειοδότρια. 

H Signature Bank αποτέλεσε στη συνέχεια την τρίτη μεγαλύτερη κατάρρευση στην αμερικανική τραπεζική ιστορία μετά από μαζικές αναλήψεις των πελατών της που έφτασαν συνολικά το 20% των καταθέσεων.  Οι καταθέσεις της Signature Bank και ορισμένα από τα δάνειά της αναλήφθηκαν από την Flagstar Bank της New York Community Bancorp αργά την Κυριακή.

Η 166 ετών Credit Suisse υποχώρησε την Κυριακή, όταν Ελβετοί αξιωματούχοι μεσολάβησαν για συμφωνία με την UBS Group AG για εξαγορά ύψους 3 δισεκατομμυρίων φράγκων (3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) με στόχο την αποφυγή μιας ευρύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η μόνη άλλη επιλογή που εξετάστηκε ήταν η πλήρης ή μερική κρατικοποίηση.

Στις 9 Μαρτίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έθεσε ερωτήματα σχετικά με την ετήσια έκθεση της τράπεζας, αναγκάζοντάς την να καθυστερήσει τη δημοσίευσή της. Ο πανικός εξαπλώθηκε μετά την αποτυχία των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ και ο πρόεδρος του μεγαλύτερου μετόχου της τράπεζας, της Saudi National Bank, απέκλεισε το ενδεχόμενο να επενδύσει περαιτέρω στην εταιρεία.

Η First Republic Bank έπεσε θύμα της ίδιας φυγής πελατών που τελικά βύθισε τρεις από τις αμερικανικές ανταγωνίστριές της, με μια εκτίμηση των πιθανών εκροών καταθέσεων να προσδιορίζει το ποσό στα 89 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έντεκα αμερικανικές τράπεζες προσπάθησαν να στηρίξουν την First Republic Bank με μια εισροή μετρητών ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα. Η JPMorgan Chase έχει καταστρώσει ένα νέο σχέδιο για την ενίσχυση της First Republic, το οποίο θα μετατρέψει μέρος ή το σύνολο της εισφοράς καταθέσεων ύψους 30 δισ. δολαρίων των 11 τραπεζών σε εισροή κεφαλαίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.