Η αντίστροφη μέτρηση για την κανονιστική συμμόρφωση και οι «σκελετοί στην ντουλάπα»
Shutterstock
Shutterstock
Servicers

Η αντίστροφη μέτρηση για την κανονιστική συμμόρφωση και οι «σκελετοί στην ντουλάπα»

Ένας μήνας έχει απομείνει ουσιαστικά για να ολοκληρώσουν τις αλλαγές στη λειτουργία τους οι διαχειριστές κόκκινων δανείων  (servicers), ώστε να πάρουν άδεια λειτουργίας με τα νέα κριτήρια που θέτει ο νόμος και ακόμα έρχονται αντιμέτωποι με σκελετούς στα ντουλάπια τους. 

Και δεν είναι μόνο τα δάνεια που διαχειρίζονται και δεν εισπράττονται με τις καταπτώσεις των εγγυήσεων του δημοσίου να επικρέμονται, αλλά και οι κάθε λογής ανακρίβειες, ελλείψεις και ψεγάδια στους αρχικούς φακέλους που «μερεμετίζουν» σχεδόν σε καθημερινή βάση σε επικοινωνία και διευκρινίσεις με τον επόπτη. Είναι και τα νέα αιτήματά τους προς την πολιτεία που δημιουργούν καθυστερήσεις.

Τελευταίο αίτημα αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες η πρόσβαση στο taxisnet που ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ήδη τους έχει λύσει τα χέρια με νέο νόμο για τις ρυθμίσεις και με τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό, ώστε να μην καταπέσουν εγγυήσεις του Ηρακλή.

Οι servicers ζητούν πρόσβαση στα στοιχεία των οφειλετών γιατί όπως υποστηρίζουν μεγάλη μερίδα τους έχει εξαφανιστεί έχοντας κόψει κάθε επικοινωνία. Από την πλευρά του υπουργείου όμως πήραν σύμφωνα με πληροφορίες την απάντηση, «φέρτε εισπράξεις».

Να σημειωθεί ότι οι ΕΔΑΔΠ ή servicers εκ των οποίων οι τρεις μεγάλες εταιρίες έχουν μερίδιο 82,7% των κόκκινων δανείων και ανήκουν κατά 80% σε διεθνή funds που αγόρασαν τα δάνεια από τις τράπεζες. Οι ΕΔΑΔΠ, είχαν συνολικά κέρδη 157 εκατ. ευρώ το 2023 από εργασίες διαχείρισης κόκκινων δανείων, σύμφωνα με την ΤτΕ.

Διαχειρίζονται συνολικά ανοίγματα 69,3 δισ. ευρώ, ενώ 18,7 δισ. ευρώ ήταν στο τέλος του 2023 τα ανοίγματα ΜΕΑ των τραπεζών. Ποσοστό 16% επί του συνόλου των δανείων εξυπηρετούνταν στο τέλος του 2023, ενώ οι ρυθμίσεις επιταχύνθηκαν περαιτέρω φέτος χάρη στο Μηχανισμού του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού, που είναι εργαλείο το οποίο λειτουργεί και δίνει λύσεις, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν για ρύθμιση οι οφειλέτες. 

Αλλά τα πρόστιμα εξακολουθούν να πέφτουν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 305.000 ευρώ σε τρεις ΕΔΑΔΠ για παραβίαση της νομοθεσίας, μετά από καταγγελίες. 

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει επιβάλει από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι πρόστιμα συνολικού ύψους 1.825.000 ευρώ σε ΕΔΑΔΠ.

Σύμφωνα με τους servicers, τα πρόστιμα αφορούν υποθέσεις από παλαιότερες καταγγελίες πριν την ψήφιση του νέου νόμου (καθώς σε όλες τις καταγγελίες υπάρχει το στοιχείο της δυσκολίας στην επικοινωνία ή και εσφαλμένων ενημερώσεων). Όπως λένε το νέο πλαίσιο βοηθάει. Με αφορμή τα πρόστιμα πάντως, από τις διοικήσεις των εταιριών επανέρχονται έμμεσα εκ νέου στο αίτημα για την παροχή στοιχείων, «οφειλετών που εξαφανίζονται».

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο μόνος τρόπος να περιοριστούν οι πλειστηριασμοί είναι να γίνονται ρυθμίσεις. Αλλά δεν μπορούν να γίνουν ρυθμίσεις χωρίς στοιχεία των δανειοληπτών. Άρα, λένε, είναι σημαντικό να μην κρύβονται οι δανειολήπτες. 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης:

Διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 305.000 ευρώ σε τρεις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης για παραβίαση της Νομοθεσίας, κατόπιν εξέτασης καταγγελιών στη Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Συγκεκριμένα:

Α. Επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 65.000 ευρώ στην doValue Greece A.E.Δ.Α.Δ.Π., σε εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 3758/09, για τους εξής λόγους:
1. Ενημέρωση δανειοληπτών από εκπροσώπους της εταιρείας περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμης οφειλής, όπου είτε ο δανειολήπτης κατέβαλλε κανονικά τις δόσεις του δανείου του είτε είχε υπαχθεί στις διατάξεις του ν.3869/2010 τηρώντας τη δικαστική ρύθμιση.

Κλείσιμο

2. Αθέμιτη και παραπλανητική πρακτική από εκπρόσωπο της εταιρείας. Επιδείκνυε προσβλητική συμπεριφορά με χρήση προσβλητικών εκφράσεων εναντίον οφειλέτη κατά την ενημέρωσή του περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμης οφειλής.

Β. Επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ στην QQuant Master Servicer Μονοπρόσωπη Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π. Σε εφαρμογή του άρθρου 13α του ν. 2251/1994, για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές διαπιστώθηκε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην επεξεργασία αιτήματος δανειοληπτών που αφορά σε αποστολή δοσολογίου και βεβαίωσης καταβολών στο πλαίσιο ρύθμισης δυνάμει δικαστικής απόφασης του ν. 3869/2010.

Γ. Επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 90.000 ευρώ στην QQuant Master Servicer Μονοπρόσωπη Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π. Σε εφαρμογή του άρθρου 13α του ν. 2251/1994, για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές διαπιστώθηκε μη ανταπόκριση της εταιρείας σε αιτήματα δανειοληπτών που αφορούσαν σε αποστολή δοσολογίου και αριθμού λογαριασμού εξυπηρέτησης για την καταβολή των ποσών που όριζε η δικαστική ρύθμιση.

Δ. Επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 90.000 ευρώ στη Cepal Hellas A.E.Δ.Α.Δ.Π., σε εφαρμογή του άρθρου 13α του ν. 2251/1994, για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε:
1. Μη ανταπόκριση της εταιρείας σε πλήθος ηλεκτρονικών μηνυμάτων εκ μέρους του οφειλέτη με σκοπό τη ρύθμιση της οφειλής του
2. Αδικαιολόγητη καθυστέρηση της εταιρείας να ανταποκριθεί εντός εύλογου χρόνου στην προσπάθεια ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών δανειοληπτών.

3. Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην επεξεργασία αιτημάτων δανειοληπτών περί χορήγησης βεβαίωσης καταβολών και αριθμού λογαριασμού εξυπηρέτησης των δανείων τους.
4. Δυσχέρεια στην επικοινωνία των δανειοληπτών με την εταιρεία στο πλαίσιο διαχείρισης των οφειλών τους.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης διενεργεί εντατικούς ελέγχους για την τήρηση της νομοθεσίας που ρυθμίζει τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών και συμπεριφορές που την παραβιάζουν δεν γίνονται αποδεκτές. Από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι και σήμερα έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 1.825.000 ευρώ.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι οι εισπρακτικές εταιρείες θα λειτουργούν με σύννομο, υπεύθυνο και ηθικό τρόπο. Αθέμιτες πρακτικές και συμπεριφορές που προσβάλλουν τους πολίτες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Οι προσπάθειές μας για την ενίσχυση του πλαισίου προστασίας των καταναλωτών και την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς συνεχίζονται αμείωτες».